Turun Messukeskus

Åbo Bokmässa kör igång bokbranschens höstsäsong Boknyheter och Finlands äldsta dokumen

Årets upplaga av Åbo Bokmässa går av stapeln den 30.9–2.10 med Tyskland och Satakunta som huvudteman. Åbo Bokmässa är den äldsta bokmässan i Finland och samlar med över 25 års erfarenhet cirka 700 uppträdande, 450 programpunkter och hundratals utställare i Åbo. En av gästerna på årets bokmässa är deckardrottningen Donna Leon (Italien/USA). Drygt 40 förlag, fler än någonsin tidigare, finns med som utställare.
Under mässan på Åbo Mässcentrum publiceras en databas av medeltida dokument. Besökarna får dessutom möjlighet att se det äldsta dokumentet i Riksarkivet, kung Birgers skyddsbrev för kvinnorna i Karelen från år 1316.

Ett synligt inslag i programmet är Reformationsåret 2017, eftersom det nästa år har gått 500 år sedan reformationen.
Finlands och Europas framtida värderingar diskuteras av ärkebiskoparna Kari Mäkinen och Leo samt president Tarja Halonen, som även inviger mässan fredagen den 30.9.
Parallellt med bokmässan arrangeras även Åbo Mat- och Vinmässa.

Sponsorer bjuder skolelever på mässbesök

De tre mässdagarna bjuder på diskussioner om allt från religion till sport samt nya publikationer och uppträdanden av olika slag. På fredagen kommer mässan att besökas av tusentals skolelever som deltar i bokorienteringen Kurs på boken. Skoleleverna har fått fribiljetter av Centret för främjande av facklitteratur, Åbo stad, Finlands facklitterära författare rf och lärarförbundet Äidinkielen opettajain liitto. Bazar Kustannus donerar dessutom den finska översättningen av Paulo Coelhos Manuskriptet från Accra till alla som besöker mässan med elevbiljett.
– Att väcka läsintresset hos nästa generation av läsare och författare är en av litteraturevenemangens viktigaste uppgifter, konstaterar Jenni Haukio, programchef för Åbo Bokmässa.

Tyskland och Satakunta som teman

Den ledande tanken bakom Tysklandstemat som koordineras av Goethe-Institut Finnland är invandring, men samtidigt även utvandring. En av gästerna är Jenny Erpenbeck, som behandlade invandring i en av fjolårets mest omtalade böcker i Tyskland: Gehen, ging, gegangen. Invandring, utvandring och litteratur diskuteras även av författarna Marica Bodrožić, Mirna Funk, Wladimir Kaminer och Mark Terkessidis.
I en diskussion om vad det innebär att vara lycklig deltar i sin tur Wilhelm Schmid (Aula & Co), författare av Konsten att bli gammal, och Sylvia Löhken (Into), författare av Leise Menschen – starke Wirkung, en guide för introverta människor. Mässan besöks även av de tyska författarna Marion Brasch, Jonas Lüscher, Terézia Mora, Stefan Moster, Alain Claude Sulzer och Jan Costin Wagner.

Wladimir Kaminers berömda berlinska Ryssdisco ingår i mässans kvällsprogram. Författaren uppträder både på mässan och på nattklubben Dynamo den 30.9. Klubben har gratis inträde och arrangeras av 20-årsjubilaren Sammakko och Like.
Till de utländska författargästerna hör bland andra den amerikanska deckarfattaren Donna Leon som numera bor i Venedig och den svenska deckarförfattaren Denise Rudberg. På mässan diskuteras till exempel receptet bakom framgångsrika deckare och hur en deckarförfattares vardag ser ut.
Satakunta presenterar sig

Det aktiva kulturlivet i Satakunta presenteras i landskapets vackra naturinspirerade monter. Landskapets program har planerats av författarna Aulikki Oksanen, Heli Laaksonen och Elina Wallin, dansaren och koreografen Jorma Uotinen och Simo Frangén, känd från radioprogrammet Alivaltiosihteeri. I fredagens program ingår en förhandsvisning av Mika Rättös film Samurai Rauni Reposaarelainen, en samurajfilm från Björneborg som redan fått kultstatus. Mer information om landskapets program finns på https://www.satakunta.fi/sanojensatakunta.
Till höstens finländska författargäster i Åbo hör exempelvis Kari Hotakainen, Tommi Kinnunen, Hannu Mäkelä, Riikka Pulkkinen, Pirkko Saisio, Anja Snellman och Jari Tervo. Andra gäster som är bokaktuella i höst är JVG, Juha Tapio, Heikki Kinnunen, M.A. Numminen, Robin, Kalle Palander, Jukka Puotila och Aira Samulin.

Litteraturcirklar, bokträffar och princessalong nyheter på mässan

Ett nytt inslag i bokmässans program är Otavas litteraturcirklar som ger besökarna möjlighet att träffa författarna Enni Mustonen, Juha Itkonen och Miika Nousiainen för att diskutera deras nya böcker. Litteraturcirklarna ordnas under alla mässdagar.
En annan nyhet är Bokträffen, där tanken är att människor ska kunna träffas och utbyta favoritböcker. Evenemanget leds av WSOY:s förläggare Anna-Riikka Carlson och författaren Joni Pyysalo. Bokträffarna ordnas på fredag och lördag. På söndagen den 2.10 öppnas en fantastisk princessalong.

Mässan syns och hörs

Yle firar sitt 90-årsjubileum i år och Åbo Bokmässa har glädjen att fungera som jubileumsårets huvudevenemang för Yle i sydvästra Finland. Jubileumsfirandet kommer att synas och höras på Yles kanaler, eftersom Yle kommer att sända program från mässan på Radio Suomi, TV 1 och Yle Arenan. På fredagen sänds radiosändningar från mässan nästan hela dagen, bland annat intervjuer med deckarförfattaren Donna Leon och popsångaren Robin samt en show med Alivaltiosihteeri. Mässbesökarna kommer även att få träffa många bekanta ansikten från Yle vid monter 1B. Även MTV direktsänder från mässan på fredagen med SuomiAreena Goes Turun Kirjamessut. Debatten handlar om invandring. Turun Sanomat deltar under alla mässdagar och representeras av bland annat ungdomsredaktionen Nuori Sana.

facebook: www.facebook.com/turunkirjamessut
Twitter: @kirjamessut
#kirjamessut #turku
#turunruokamessut
www.kirjamessut.fi
www.turunruokamessut.fi

Mer information om mässan:
Åbo Bokmässa
programchef Jenni Haukio, jenni.haukio@turunmessukeskus.fi

Åbo Bokmässa och Åbo Mat- och Vinmässa
projektledare Päivi Järvelä, paivi.jarvela@turunmessukeskus.fi,
tfn +358 40 742 79 20
kommunikationschef Taina Pärkö-Luotonen, taina.parko@turunmessukeskus.fi,
tfn +358 40 505 64 24