Turun Messukeskus

Anna-Riikka Carlson: Pariisilaistunnelmia Turun Kirjamessuille

KirjallisetTreffit_postikortti.cdr

”Tykkään sellaisista ihmisistä, jotka osaa kysyä kysymyksiä”, totesi 12-vuotias poikani taannoin. Sellaisista, joita kiinnostaa, mitä toiselle kuuluu, mistä tämä tykkää ja mitä haluaisi seuraavaksi tehdä. Kampaajan tuolissa osa hemmottelua on se, kun kysytään, onko vesi riittävän lämmintä, eikö olekin hyväntuoksuista shampoota, mitä perheelle kuuluu, mitä kesältä odotat. Moni ei saa kertoa kenellekään, miten päivä on sujunut ja mitä illalla olisi mukava tehdä.

Kirjalliset treffit syntyivät ajatuksesta, ettei kohtaamisia, joissa pysähdytään kysymään toiselta tärkeitä kysymyksiä, ole koskaan liikaa. Ja siitä, että keskustelu olisi helppo aloittaa vaikka lempikirjasta tai siitä, mitä parhaillaan lukee. Lukeminen on samaan aikaan syvästi henkilökohtaista ja kuitenkin niin monia yhdistävää, että kertomalla kirjallisista mieltymyksistään voi kertoa samallaan itsestään juuri sen verran kuin haluaa.

Treffeillä on myös esikuvansa. Olin toukokuussa 2012 Pariisissa ja kävin jokaisen kirjanystävän pyhiinvaelluskohteessa, Shakespeare & Company -kirjakaupassa, ja huomasin ikkunassa sydämin koristellun A4:n, jossa kerrottiin yksinäisten sydänten kirjallisista tiistai-illoista. Joka kuun ensimmäisenä tiistaina kirjakauppa täyttyi ihmisistä, jotka halusivat kohdata jonkun, jonka kanssa jutella kirjoista ja jonka kanssa löytyisi ehkä muutakin yhteistä kuin kirjat. Minua alkoi viehättää idea järjestää mahdollisuuksia kohtaamisiin kirjojen keskellä.

Olen tuon kevään jälkeen saanut olla mukana järjestämässä ainakin kymmenen kirjallista treffi-iltaa, ja syksyllä on Turun kirjamessujen vuoro! Turku on etenkin syysvalaistuksessaan Suomen Pariisi, rakkauden kaupunki, ja messut ovat jo valmiiksi paikka, jossa vilisee kirjoista kiinnostuneita ihmisiä. Kuvittelen, että moni haluaisi pysähtyä juttelemaan jollekin, jota ei vielä tunne mutta joka selailee itselle tärkeitä kirjoja ja tuntuu siksi jo tutulta. Mutta tohtiiko sitä kuitenkaan. Ei kovin usein, ja siksikin tuntuu hyvältä järjestää tällaisille keskusteluille oma aikansa ja paikkansa. Ettei tulisi vain kuljetuksi satojen ihmisten ohi vaan pysähdyttyä hetkeksi kuulemaan, mitä kirjaa kukin kantaa mukanaan ja miten päivä on sujunut. Ehkä moni päätyy vaihtamaan lempikirjansa jonkun kanssa ja sopimaan palauttamista varten uuden tapaamisen…

Romantikkona haaveilen, että jotkut päätyvät lukemaan kirjoja toisilleen ääneen tai lukemaan kaikki toisen lempikirjat. Mutta näistä emme järjestäjinä pidä sentään kirjaa! Emmekä muutenkaan rajaa tapahtumaa vain niille, jotka haaveilevat yhteisestä kirjahyllystä tai kirjallista kävelyretkistä Aurajoen rannalla. Treffit on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat messupäivän päätteeksi laittaa lempikirjansa kiertoon ja kohdata toisia lukijoita. Vastata toisen kysymyksiin, tulla nähdyksi. Sellaista on hälyssä liian vähän, sellaista on etuoikeus olla järjestämässä.

Anna-Riikka Carlson
WSOY Kotimainen kaunokirjallisuus