Turun Messukeskus

Haluaisitko ranskalaisen keittiöpuutarhan omalle pihalle?

Piha & Puutarha -messuilla esillä näyttävä potager

Ranskalainen keittiöpuutarha eli potager on kovassa nosteessa puutarhaharrastajien keskuudessa. Visuaalisesti näyttävä puutarha voidaan toteuttaa suomalaisenkin omakotitalon pihaan. Aiheeseen perehdytään tämän vuoden Piha & Puutarha -messuilla Turun Messukeskuksessa 1.-3.4. Potager on yksi kärkiaiheista messuilla.

Messujen potagerin suunnittelusta vastaava suunnitteluhortonomi Kati Jukarainen kertoo, että puutarhassa oleellista on mm. kasvien sijoittelu, ja se miten ne asetellaan lavoille. Kyse ei ole tavallisesta lavaviljelystä, sillä se on harppaus hiukan pidemmälle:

‒Potagerissa on kulkuväyliä, leikkauksia ja visuaalisia kiintopisteitä. Oleellisia ovat myös rakenteet. Potagerissa on pergoloita, seinämä ja koristeellisuutta. Kokonaisuus muodostuu niin näyttäväksi, että sen voi sijoittaa pihan paraatipaikalle, jossa aurinko on otollisin kasvinviljelylle, Jukarainen neuvoo.
Turun Messukeskuksen Piha & Puutarha -messuilla nähdään totta kai myös malliesimerkki potagerista. Sen toteuttaa Kati Jukaraisen suunnitelmien pohjalta Kauppapuutarhaliiton Varsinais-Suomen piiri. Näyttelyssä hyödynnetään sponsorina toimivan Kekkilän visuaalisesti kauniita viljelytuotteita. Keskeisessä roolissa ovat myös Varsinais-Suomen alueen kauppapuutarhat, joita alueella toimii n. sata.

‒ Teemme messuille viisi erilaista keittiöpuutarha-aluetta, jossa kotimaiset yrtit, kukat ja vihannekset ovat pääroolissa. Mukana ovat sora-, yrtti-, kasvihuone- ja terassipuutarhat. Teemana on Unelmien potager, kuvailee Kauppapuutarhaliiton Varsinais-Suomen puheenjohtaja Hanna Helenius.

Suunnitteluhortonomi Kati Jukarainen esiintyy messuilla lauantaina.

Lisätietoa messujen ohjelmasta ja aiheista: www.puutarhamessut.fi
www.facebook.com/PihaPuutarha

Lisätiedot:

Turun Messukeskus Oy, projektijohtaja Krista Ahonen, puh. 050 594 9641, krista.ahonen@turunmessukeskus.fi

Kuvat: Maria Kesänen

Kati Jukarainen kuvaaja: Maria Kesänen