Turun Messukeskus

Turun Kirjamessuilla mukana ennätysmäinen määrä kustantamoja

Messuteemoina Saksa ja Satakunta.
Mukana mm. Donna Leon ja presidentti Tarja Halonen

Lähes 700 yksittäistä esiintyjää ja yli 450 ohjelmanumeroa kokoava Turun Kirjamessut esittelee perinteiseen tapaan ensimmäisenä monia alan ilmiöitä ja syksyn keskustelunaiheita. Turun Messukeskuksessa valmistaudutaan kohtaamaan kirjojen lukijat ja tekijät 30.9.-2.10.

Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio iloitsee muun muassa ennätyksellisestä määrästä kustantamoja:

‒Messujen ohjelmatuotannossa on tänä vuonna mukana ennätysmäinen määrä kustantamoja, peräti 41. Kaiken kaikkiaan ohjelmantuottajia on yli 100.

Messujen lukuisille ohjelma-areenoille mahtuvat kotoisasti niin keskustelut Agricolan Rukouskirjasta kuin rap-artistin runokokoelma. Messuilla nähdään kotimaisten kirjailijoiden lisäksi myös ulkomaalaisia kirjailijoita. Muun muassa Donna Leon, Denise Rudberg, Rein Raud ja Andrus Kivirähk saapuvat Suomeen vierailulle.
Suomen vanhimman kirjamessun kattoteemoina ovat tänä vuonna Saksa ja Satakunta. Samanaikaisesti Turun Kirjamessujen kanssa järjestetään myös Turun Ruoka- ja Viinimessut.

Messujen avajaisia vietetään 30.9. ja avaajana on presidentti Tarja Halonen.

DonnaLeon_Otava_Kuvaaja_Regine_MosimannHalonen_3a

Saksa-teemassa esillä vahvasti maan nykykirjallisuus

Teemamaa Saksan ohjelmaa koordinoi Goethe Institut Finnland. Johtoajatuksena on maahanmuutto ja toisaalta myös maastamuutto. Turussa on mukana seuraavat saksankieliset kirjoittajat: Marica Bodrožić, Marion Brasch, Jenny Erpenbeck, Mirna Funk, Wladimir Kaminer, Sylvia Löhken, Jonas Lüscher, Terézia Mora, Stefan Moster, Wilhelm Schmid, Alain Claude Sulzer, Mark Terkessidis, ja Jan Costin Wagner.

Goethe-Institutin messuosastolla on mielenkiintoista Saksa-aiheista toimintaa. Mukana on mm. hauska Haista Saksaa -kilpailu, jossa opetellaan tuoksujen nimiä saksaksi. Wladimir Kaminerin kuuluisa Ryssändisko on myös yksi iltaohjelmista. Hän esiintyy Dynamossa perjantaina 30.9. klo 22.

wkaminer_Thomas_Meyer_110324tm08

Satakunta esillä koko maakunnan voimin

Satakunta esittelee monipuolista osaamistaan jokaisena messupäivänä ja näkemistä riittää myös maakunnan kauniilla luontoteemaisella messuosastolla. Messulla nähdään poikkeuksellisen ainutkertaisia kokonaisuuksia, kuten messuperjantain Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuvan ennakkonäytös. Tämä porilainen samuraielokuva on noussut jo nyt kulttimaineeseen.
Satakunta-kokonaisuudessa ovat mukana muun muassa suositut kirjailijat Aulikki Oksanen ja Heli Laaksonen.

Koululaiset vahvasti mukana messuilla

Tietokirjallisuuden edistämiskeskus, Turun kaupunki, Suomen tietokirjailijat ja Äidinkielen opettajain liitto ovat mukana hankkeessa, jonka ansiosta 4000 koululaisella on mahdollisuus osallista messuille. Suomen tietokirjailijat ry toteuttaa messuilla suuren Suunnista kirjaan -tapahtuman yhteistyössä Äidinkielen opettajain liiton kanssa. Tietokirjallisuuden edistämiskeskus tarjoaa tähän pääsyliput 4 000 koululaiselle ja opiskelijalle. Tästä osuudesta Turun kaupunki on osaltaan mukana 3 000 yläaste- ja lukioikäisen kirjamessukäynnin tukemisessa. Bazar Kustannus on puolestaan lahjoittamassa jokaiselle messujen koululaisvapaalipun käyttäjälle Paulo Coelhon vuonna 2013 suomeksi julkaistun teoksen Accran kirjoitukset.

Turun seudun äidinkielenopettajien osastolla on jälleen suosittuja koululaishaastatteluja, ja Turun Sanomat tuo messuille Nuori Sana -toimituksen.
Lasten ja nuorten suuri lukupaneeli kertoo mitä lapset lukevat ja mitkä ovat tämän hetken lempikirjoja.
65 vuotta täyttävä Aku Ankka on mukana perjantain keskustelussa, kun aiheen äärelle uppoutuvat messuyleisön lisäksi itse piirtäjä-käsikirjoittaja Kari Korhonen ja päätoimittaja Aki Hyyppä. Koululaisten Akkari-raati kertoo kaikkien aikojen parhaimmat ankkatarinat.

Perjantain ohjelmassa kuullaan myös nuortenkirjallisuuden kärkiä. Palkitut nuortenkirjailijat valloittavat maailmaa, ja messuilla kuullaan mm. siitä minkälaista on kirjallisuusagenttien ja kirjailijoiden vientityö. Mukana aiheesta kertomassa on mm. Suomi-palkinnon voittaja, kirjailija Salla Simukka.
Akateeminen kirjakauppa järjestää lauantaina 1.10. ohjelmasarjan, jossa esiintyvät lasten- ja nuortenkirjailijat. Mukana ovat mm. Maria Turtschaninoff, Kari Hotakainen ja Mauri Kunnas. Sunnuntaina 2.10. pääsee kuuntelemaan mm. lastenrunomatineaa.

Aki Hyyppä_N7909p

Keitä messuilla nähdään ja kuullaan?

Syksyn kirjavieraisiin Turussa lukeutuvat mm. Kari Hotakainen, Tommi Kinnunen, Hannu Mäkelä, Riikka Pulkkinen, Pirkko Saisio, Anja Snellman ja Jari Tervo. Syksyn kirjamarkkinoiden nimiin kuuluvat myös messuilla esiintyvät Remu Aaltonen, Eino Grön, JVG, Juhatapio, Heikki Kinnunen, M.A. Numminen, Robin, Kalle Palander, Jukka Puotila ja Aira Samulin.

Messuilla puhutaan mm. kuningas Birgerin suojeluskirjeestä Karjalan naisille 1316. Messuilla käydään myös arvokeskustelua, jossa mukana ovat arkkipiispat Kari Mäkinen ja Leo sekä presidentti Tarja Halonen.
Reformaatio 2017 on jo tänä vuonna mukana messujen ohjelmassa. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 500 vuotta uskonpuhdistuksesta. Merkkivuoden teemat ja toimijat näkyvät kirjamessuilla mm. uutuuskirjoina, kirjaesittelyissä, paneelikeskusteluissa, pienseminaareissa ja runotilaisuudessa. Mikael Agricolaan voi törmätä niin messuosastoilla kuin Turun Mikael -messupelissä.

Aira Samulin

Lukupiirit ja kirjallisuustreffit yhdistävät kirjaväen

Uutena tulokkaana Turun Kirjamessujen ohjelmassa nähdään Otavan Lukupiirit. Kirjailijat Enni Mustonen, Juha Itkonen ja Miika Nousiainen toimivat lukupiirikirjailijoina, ja messuilla päästään keskustelemaan heidän uusista teoksistaan. Lukupiirit ovat kaikkina messupäivinä.
Uutta on myös Kirjalliset treffit, jonka ideana on tuoda yhteen ihmisiä ja laittaa samalla lempikirja kiertoon. Tapahtumassa on mukana WSOY:n ja Tammen kirjailijoita. Kirjalliset treffit ovat perjantaina ja lauantaina.

Kuisti-lavalla istahdetaan ensimmäisenä messupäivänä pohtimaan mm. kirjoitustaitoa ja paljon puheena ollutta poikien lukemista. Perjantaina päästään mukaan myös SuomiAreenan ja MTV:n keskusteluun. Siinä aiheena on maahanmuutto ja keskustelemassa ovat mm. kansanedustaja Jani Toivola ja kirjailija-toimittaja Roman Schatz. Keskustelun vetää uutisankkuri Maija Lehmusvirta.

Yleisradion 90-vuotisjuhla näkyy Turun Kirjamessuilla. Kirjamessut ovat Yle Lounais-Suomen toimitusten: Yle Turku ja Yle Pori, 90-juhlavuoden päätapahtuma. Yle tuottaa messuilta lähetyksiä Radio Suomeen, TV 1:lle ja Yle Areenaan. Lisäksi messuosastollamme yleisöllä on mahdollisuus tavata tuttuja yleläisiä.

Suomen Kirjailijaliiton ohjelmassa lauantaina 1.10. ovat aiheina mm. kirjailijan toinen ammatti, kirjoitusoppaat ja alan murros. Suomen Kirjailijaliiton tunnustukset jaetaan perinteiseen tapaan juhlavasti sunnuntaina.
Ruotsinkielisen uutuuskirjallisuuden iltapäivä on niin ikään sunnuntaina 2.10.

Turun yliopisto järjestää messupäivien aikana mielenkiintoista ohjelmaa Tieto-lavalla. Aiheina ovat mm. virtuaalitodellisuus. Huikee idis -ohjelmasarjassa keskustellaan suomalaisen naisen historiasta, annetaan tietokirjavinkkejä ja keskustellaan myös humpuukista.
Sunnuntaina messuilla puhutaan mm. onnellisuudesta. Messuilla julkistetaan mm. vuoden positiivinen turkulainen.

www.kirjamessut.fi
#kirjamessut #turku #turunmessukeskus
Twitter: @kirjamessut
Facebook: www.facebook.com/turunkirjamessut/

Lisätiedot:

Turun Messukeskus Oy
Projektijohtaja Päivi Järvelä, puh. 040 742 7920, paivi.jarvela@turunmessukeskus.fi
Ohjelmapäällikkö Jenni Haukio, jenni.haukio@turunmessukeskus.fi
Viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotonen, puh. (040) 505 6424, taina.parko@turunmessukeskus.fi

Median ennakkoakkreditointi

www.turunmessukeskus.fi/medialle/akkreditointi/

Messut avoinna:
pe 30.9. klo 10-18
la 1.10. klo 10-18
su 2.10. klo 10-17

www.kirjamessut.fi

kirjamessut600x300