Turun Messukeskus

Musiikki on elävästi läsnä Turun Kirjamessuilla

Turun Kirjamessuilla nautitaan kulttuurista poikkitaiteellisesti. Musiikki on vahvasti läsnä tapahtumassa kun jokaisena messupäivänä nautitaan eri tyyppisistä musiikkiesityksistä ja puhutaan monipuolisesti niin artistien kuin fanien kokemuksista.
Turun Kirjamessut järjestetään 30.9.-2.10. Turun Messukeskuksessa.

Kirjamessujen yhteistyökumppani Turun Musiikkijuhlat tuo messukeskuksen auditorioon Maailman kauneimmat sanat ja sävelet -tilaisuuden. Kirjamessujen Saksa-teemaan linkittyvässä tilaisuudessa kuullaan sekä korkeatasoisia musiikkiesityksiä että keskustelua. Sopraano Angelika Klas, pianisti Marko Hilpo ja kirjailija Vesa Sirén keskustelevat suosikeistaan saksalaiskirjallisuudessa ja -musiikissa. Angelika Klas esittää teokset Schubert / Goethe: Meeres stille ja Schubert / Goethe: Auf dem Wasser zu singen sekä Schubert / C.F.D.Schubart: die Forelle 3.osa ja Kurt Weill / Bertol Brecht: Nanna’s Lied.

Messujen Satakunta-teemaan liittyen Pori Sinfonietta esittää perjantaina pienoiskonsertin Ludwig van Beethovenin Sinfonia nro 1. Pori Sinfoniettan kapellimestarina toimii Janne Nisonen.

Perjantaina klo 12.40-13.00 Runohuoneessa esiintyvät Tuomas Mustikainen & Antti Arvaja. Aiheena on kirja nimeltä Topi Sorsakoski. Viimeiseen korttiin. Ensimmäinen kattava elämäkerta rakastetusta muusikkolegendasta kertoo sekä Sorsakosken urasta että henkilöstä Sorsakosken hahmon takana. Haastattelijana Jaakko Pietiläinen. Ohjelmatuottaja: Johnny Kniga

Perjantaina messulavalle saadaan rappia ja runoutta. Rap-artisti Paperi T:n runokokoelma Post Alfa antaa äänen kokonaiselle sukupolvelle ja avaa uusia uria niin runoudelle kuin rapille. Jaren ja VilleGallen eli JVG:n tarina kuullaan ohjelmassa, jossa haastattelijana on heistä uutuuskirjan kirjoittanut Laura Friman.

Lauantaina taas runous ja musiikki kohtaavat kun porilainen runoyhtye Jari Laasasen valoisampi tulevaisuus esiintyy Satakunta-lavalla ja Auditoriossa Sami Liuhdon Taudinkuva -yhtye esittää runo-musiikkikonsertin ”Havaintoasema Tornio Liakka”.

Sunnuntaina puolestaan Varsinais-Suomen monikulttuuristen yhdistysten liitto Sondip ry tuo messuille Turku liikkein ja sävelin -esityksensä, jossa nautitaan sekä musiikista että tanssista.

Myös messujen iltatapahtumissa kuljetaan musiikin tahtiin. Perjantaina päästään Wladimir Kaminerin kuuluisaan Ryssändiskoon, jonka kirjailija tuo Turkuun kotikaupungistaan Berliinistä. Kaminerin luotsaama Ryssändisko on osa Sammakon ja Liken järjestämää perinteistä Kirjamessujen iltaklubia, joka järjestetään Ravintola Dynamossa. Messujen Saksa-teemaa isännöivä Goethe-Institut Finnland taas pitää lauantaina Ravintola Koulussa säestetyn runoillan.

Kirjamessujen puheenvuoroissa on mukana monta rakastettua muusikkoa. Lauantaina M. A. Numminen kertoo kirjoistaan Jazzin meining ja Baarien mies. Numminen valottaa suhdettaan jazziin ja kertoo kohtaamisistaan Suomessa 60-luvun alussa vierailleiden jazzlegendojen kanssa.

Sunnuntaina Juha Tapio puhuu messujen ohjelmasarjassa Kuinka minusta tuli minä kirjastaan nimeltä Ohikiitävää sekä tiestään gospelmuusikosta kansallisille radioaalloille ja lopulta suomalaisen musiikin jättiläisiin. Jo perjantaina puolestaan Eino Grön keskustelee suhteestaan taiteeseen ja Satakuntaan.

Sunnuntaina taas valloittaa etenkin nuorten suosiossa oleva Robin, joka kertoo muun muassa faneille tarkoitetusta voimakirjasta. Fanittamisesta puhutaan jo perjantaina Marjo Mattilan haastattelussa hänen kirjastaan Fanit.

Musiikkimaailmasta tuttuja taiteilijoita nähdään messuilla myös romaani- ja ruokakirjailijoina. Kauko Röyhkä kertoo perjantaina romaanistaan Lapinpoika. Samanaikaisesti Kirjamessujen kanssa järjestettävillä Turun Ruoka- ja Viinimessuilla puolestaan esiintyy Jyrki 69 kertomassa teoksestaan Rock’n’roll Juicer.

www.kirjamessut.fi

numminen_m-a-_photohelenavapaa
M.A.Numminen Kuvaaja Helena Vapaa
Robin_Otava_Hannu_Sormunen
Robin Kuvaaja Hannu Sormunen Otava