Turun Messukeskus

Paistinkääntäjät palkitsivat Turun alueen parhaan kokin ja salityöntekijän

Toista kertaa jaettavan Haarukka-palkinnon saivat ravintola Kaskiksen Simo Raisio ja Salon seurahuoneen Laura-Maria Laaksonen

Turun paistinkääntäjät haluavat tukea Turun alueen ruokakulttuuria ja nostaa esiin paikallisia osaavia kokkeja ja salipuolen työntekijöitä palkitsemalla heitä joka toinen vuosi Paistinkääntäjien haarukka-palkinnolla. Palkinto jaetaan Turun ruokamessuilla.
– Valinta ei ollut helppo, sillä kovatasoisia osaajia on todella paljon. Nämä kaksi nimeä nousivat kuitenkin yli muiden todellisina oman alansa huippuosaajina, luonnehtii Turun voutikunnan aluevouti Turkka Oiva.

Turun alueen parhaana kokkina palkittiin ravintola Kaskiksessa ja Kakolanruusussa työskentelevä, ravintoloiden ydinkolmikkoon kuuluva keittiömestari Simo Raisio.
– Ravintola Kaskis on nostanut turkulaisen ruokakulttuurin aivan uudelle tasolle ja toiminut edelläkävijänä ja esimerkkinä muille. Simo Raisio on poikkeuksellinen taitava ja innovatiivinen kokki, perustelevat paistinkääntäjät valintaansa.

32-vuotias Simo Raisio vastaa ravintola Kaskiksen ja Kakolanruusun keittiöistä yhdessä Erik Mansikan kanssa. Raisio on tunnettu siitä, että hän on tiimipelaaja, eikä pidä itsestään melua. Hän suhtautuu työhönsä nöyrästi ja pitkäjänteisesti.
Kaskis avautui Turkuun vuonna 2014, Kakolanruusu tänä kesänä. Aiemmin Raisio on työskennellyt ravintola Oud Sluississa, Hollannissa, AOC-ravintolassa Kööpenhaminassa, Chez Dominique -ravintolassa Helsingissä ja Pier-ravintolassa Australiassa.

Turun alueen vuoden parhaana salityöntekijänä palkittiin ravintola Salon Seurahuoneen Laura-Maria Laaksonen.
-Laura-Maria Laaksonen on aina hymyilevä ja positiivinen, hän saa asiakkaan tuntemaan olonsa tervetulleeksi. Hän osaa myydä sopivasti ja tuntee ruuat ja viinit perinpohjaisesti, kiittävät paistinkääntäjät.
28-vuotias Laaksonen tarjoilijana itseoppinut, ja varsinaiselta koulutukseltaan kokki. Hän on työskennellyt Salon Seurahuoneella kuusi vuotta.
-Salipuolen työ on minulle kutsumus, ja otan jokaisen asiakkaan huomioon persoonana. Mietin, millaista palvelua hän haluaa, ja kohtelen jokaista yksilönä. Tykkään työstäni ja teen sitä sydämelläni, sanoo Laaksonen.
Salon Seurahuone on ”pieni helmi” ja myös paistinkääntäjien kilpiravintola, joka on saanut kilven tunnustuksena korkeasta tasostaan.
Salon Seurahuone toimii vuodelta 1904 peräisin olevassa ravintolarakennuksessa, jossa on pyritty säilyttämään vanhan porvariskodin henki. Ravintola on perheyritys, jonka toimintaa pyörittävät Eija Hämäläinen yhdessä lastensa Maija Lehtisen ja Kalle Hämäläisen kanssa. Ravintola tarjoaa sekä lounasta että a la carte ja tuottaa ravintolatoiminnan lisäksi muun muassa catering-palveluita.

Turun Paistinkääntäjien haarukka -palkinto luovutetaan Turun Ruokamessuilla joka toinen vuosi, palkittavia on aina kaksi. Ensimmäistä kertaa palkinto jaettiin kaksi vuotta sitten, silloin palkittiin ravintola Mamin Sari Espola (salityöntekijä) ja ravintola Smörin Jarno Seppä (kokki).
Haarukka on saapunut Suomeen aikoinaan Turun ja Turun Linnan kautta, ja Paistinkääntäjien jakama haarukka on kopio ensimmäisestä suomalaisesta haarukasta. Turun Ruoka -ja viinimessut on vuoden tärkein ruoka-alan tapahtuma Turun alueella, joten se on täydellinen hetki luovuttaa palkinto.
Paistinkääntäjät eli Chaîne des Rôtisseurs on maailman suurin gastronominen järjestö. Sen toiminnan tavoitteena on edistää alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä sekä, vaalia ja edistää kansallista ruokakulttuuria. Järjestön toiminta Suomessa on jakaantunut alueellisiin voutikuntiin. Turun voutikunta on Suomen kolmanneksi suurin Helsingin ja Tampereen jälkeen, ja siinä on noin 250 jäsentä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Paistinkääntäjien Turun voutikunnan aluevouti Turkka Oiva p. 0400-823 186
e-mail: turkka.oiva@kolumbus.fi