Turun Messukeskus

Tämän vuoden teemoja olivat Saksa ja Satakunta. Yleisö nautti Turun Kirjamessujen tunnelmasta

Tämän vuoden teemoja olivat Saksa ja Satakunta
Yleisö nautti Turun Kirjamessujen tunnelmasta

Turun Kirjamessut päättyivät sunnuntaina iloisissa tunnelmissa. Tapahtumaan osallistui alustavien laskelmien mukaan yli 23100 kävijää. Luku hipoi jo tapahtuman suurimpia kävijäennätyksiä, ja varsinkin perjantai ja lauantai olivat erittäin vilkkaita messupäiviä.

Saksa-teeman järjestäjänä oli Goethe-Institut Finnland, ja messuilla nähtiin runsaasti saksalaisia kirjailijavieraita. Mukana olivat muun muassa maahanmuutosta kirjoittava Jenny Erpenbeck ja levollisen mielen merkityksestä kirjoittava Wilhelm Schmid.’
–Messuosastollamme on erityisen paljon kiinnostusta herättänyt Haista Saksaa -kilpailu, jossa opeteltiin tunnistamaan tuoksujen nimiä saksaksi, ja joka toimi näin pienenä kielikurssina. Myös osastolla ollut pöytäfutis oli pidetty, ja johtajamme Mikko Fritze osoittatui pelissä voittamattomaksi, ohjelmakoordinaattori Pirjo Hangaslahti-Brech
Satakunnan messuosaston ilmeessä näkyi muun muassa paikallisten taiteilijoiden ja taidegraafikon kätten jälki, ja tunnelmallisen kaunis luontoaiheinen osasto herätti ansaittua huomiota.
–Messut ovat olleet meille mahtavat. Odotuksemme olivat korkealla jo etukäteen, mutta silti kaikkea on ollut paremmin ja enemmän kuin osasimme toivoa. Esimerkiksi kaikkiin ohjelmiimme on riittänyt hienosti kuulijoita, ja esiintymislavallamme on keskusteltu muun muassa energiapolitiikasta. Myös koko tapahtumanjärjestämisprosessi on ollut meille maakuntana tärkeä ja yhteisöllistävä kokemus, kertoo maakuntajohtaja Pertti Rajala.
Kustantamoissa tyytyväisyyttä messumyyntiin

Kustantamoja messuilla oli omilla osastoillaan mukana ennätysmäärä. Otava oli ensimmäistä kertaa mukana omalla isolla osastolla:

–Osastollamme on mennyt todella hyvin. Ostavaa yleisöä on kiinnostanut erityisesti ohjelmassakin mukana olleiden Donna Leonin ja Jari Tervon kirjat sekä lastenkirjoista Tatut ja Patut. Kaikkia kirjallisuudenlajeja on kuitenkin myyty tasaisesti, kertoo Otavan myyntipäällikkö Kari Laakkonen.
Turkulainen kustantamo Sammakko vietti messuilla 20-vuotisjuhlavuottaan. Sammakko on lähtenyt messuille heti perustamisestaan saakka, ensin yhdessä runoyhdistys Nihil Interitin kanssa ja pian sen jälkeen omalla osastolla. Myös Nihil Interit oli tänäkin vuonna mukana messuosastolla.
–Kävijät ovat oppineet löytämään Sammakon täältä, ja tämän vuoden messut ovat jälleen menneet hyvin, toteaa kustannuspäällikkö Seppo Lahtinen.

Kustantamon kirjailijoista mukana esiintymässä oli muun muassa suosittu saksalainen Wladimir Kaminer, joka ihastutti niin messuohjelmassa kuin Sammakon iltaklubin dj:nä.

Uudistunut Turun Ruoka- ja Viinimessut keräsi kiitosta

Turun Ruoka- ja Viinimessut uudistui merkittävästi tähän vuoteen. Uutena osa-alueena olivat mm. kokkikoulut, jotka osoittautuivat yleisömenestyksiksi.

Ruoka- ja Viinimessuilla oli näyttävästi mukana muun muassa K-Supermarket Manhattan.
–Olemme halunneet osoittaa, että ruokakauppa on muutakin kuin yksistään ruuan hinnoittelua. Meille ruuan maku nousee tärkeimmäksi, ja olemme Turun Ruoka- ja Viinimessuilla esitelleet menestyksekkäästi myymälässämme säännöllisesti pidettäviä keittiömestaritason maistatuksia, kertoo kauppias Veli-Pekka Hussi.

Turun Ruoka- ja Viinimessujen yhteydessä jaettiin myös palkintoja. Aivan ensimmäistä kertaa jaossa oli Kirja à la carte -palkinto, joka myönnettiin Donna Leonille. Palkintoraati koostui Turun Ruoka- ja Viinimessujen päätoimikunnan jäsenistä ja juryn puheenjohtajana toimi toimittaja Markku Haapio. Tunnustus voidaan antaa Suomessa julkaistulle kaunokirjalliselle teokselle, jossa ruoalla ja juomalla on merkittävä osuus.
Myös Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry jakoi ruokakulttuuripalkintonsa. Kolmessa kategoriassa jaettavan tunnustuksen tapahtumapalkinnon sai Turun kiistatta merkittävämmäksi ruoka-ja juoma-alan tapahtumaksi mainittu Turun Ruoka- ja Viinimessut. yrittäjäpalkinto myönnettiin tänä vuonna kollektiiville eli Turun Kauppahallille. Henkilöpalkinnon sai keittiömestari Jorma Haranen.

Viinialueella oli mukana 14 viiniyrittäjää.
–Kävijät ovat olleet kiinnostuneita edustamistamme viineistä, ja olemme olleet hyvin tyytyväisiä siihen, kuinka viinejä on maisteltu täällä, sanoo toimitusjohtaja ja viinimestari Peetu Eklund BBWines Oy:stä.
facebook: www.facebook.com/turunkirjamessut
Twitter: @kirjamessut
#kirjamessut #turku
#turunruokamessut
www.kirjamessut.fi
www.turunruokamessut.fi
Lisätiedot messuista:
Turun Kirjamessut
ohjelmapäällikkö Jenni Haukio, jenni.haukio@turunmessukeskus.fi

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut
projektijohtaja Päivi Järvelä, paivi.jarvela@turunmessukeskus.fi,
puh. 040 742 7920

viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotonen, taina.parko@turunmessukeskus.fi,
puh. 040 505 6424