Turun Messukeskus

Turun Kirjamessut avaa syyskauden kirja-alalla – Uutuusteoksia ja Suomen vanhin asiakirja

 

Turun Kirjamessut järjestetään tänä vuonna 30.9–2.10., ja messujen teemoina ovat Saksa ja Satakunta. Turun Kirjamessut on Suomen vanhin kirjamessutapahtuma, ja se kerää yli 25 vuoden kokemuksella yhteen noin 700 esiintyjää, 450 ohjelmanumeroa ja satoja näytteilleasettajia. Messuilla vierailee tänä vuonna mm. kuuluisa dekkaristi Donna Leon (Italia/Yhdysvallat).
Kustantajia osallistu messuille tänä vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin, yli 40.

Turun Messukeskuksessa järjestettävillä Kirjamessuilla julkistetaan keskiajan asiakirjojen tietokanta ja nähdään Kansallisarkiston vanhin asiakirja, kuningas Birgerin suojeluskirje Karjalan naisille vuodelta 1316.

Ohjelmatarjonnassa esiin nousee mm. merkkivuosi Reformaatio 2017, sillä ensi vuonna tulee kuluneeksi 500 vuotta uskonpuhdistuksesta.
Suomen ja Euroopan tulevaisuuden arvoista puhutaan puolestaan keskustelussa, jossa mukana ovat arkkipiispat Kari Mäkinen ja Leo sekä presidentti Tarja Halonen. Presidentti Halonen myös avaa messut perjantaina 30.9.

Samaan aikaan Turun Kirjamessujen kanssa järjestetään myös Turun Ruoka- ja Viinimessut.

Koululaisten messusponsorina useita tahoja

Kolmipäiväisen kirjamessutapahtuman aikana käydään keskusteluja uskonnosta urheiluun sekä nähdään uusia julkistuksia ja monipuolisia esityksiä. Paikalle odotetaan perjantaina tuhansia koululaisia Suunnista kirjaan -tapahtumaan. Koululaisten osallistumista ovat olleet tukemassa Tietokirjallisuuden edistämiskeskus, Turun kaupunki, Suomen tietokirjailijat ja Äidinkielen opettajain liitto. Bazar Kustannus lahjoittaa koululaisvapaalipun käyttäjälle Paulo Coelhon teoksen Accran kirjoitukset.

‒ Uusien lukija- ja kirjoittajasukupolvien kasvattaminen kirjallisuusharrastuksen pariin on osaltaan myös kirjamessutapahtumien tehtävä, toteaa Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio.

Teemat Saksa ja Satakunta

Goethe-Institut Finnlandin koordinoiman Saksan ohjelman johtoajatuksena on maahanmuutto ja toisaalta myös maastamuutto. Messuohjelmassa kuullaan muun muassa Jenny Erpenbeckiä, jonka maahanmuuttoa käsittelevä Gehen, ging, gegangen oli Saksan viime vuoden puhutuin kirja. Maahan-/maastamuutosta ja kirjallisuudesta kertovat myös Marica Bodrožić, Mirna Funk, Wladimir Kaminer ja Mark Terkessidis.
Keskustelussa onnellisuudesta mukana ovat puolestaan Wilhelm Schmid teoksellaan Tyyneydestä – Mitä saavutamme ikääntymisen myötä (Aula & Co) sekä Sylvia Löhken teoksellaan Hiljaisissa on voimaa – Miten introvertti pärjää ekstroverttien maailmassa (Into). Messuilla nähdään myös saksankieliset kirjoittajat Marion Brasch, Jonas Lüscher, Terézia Mora, Stefan Moster, Alain Claude Sulzer ja Jan Costin Wagner.

Wladimir Kaminerin kuuluisa berliiniläinen Ryssändisko on mukana messujen iltatapahtumissa. Kirjailija esiintyy messujen lisäksi Turun Dynamossa perjantaina 30.9, jonne on vapaa pääsy. Klubin järjestävät 20-vuotisjuhlaansa viettävä Sammakko sekä Like.

Ulkomaisiin kirjailijavieraihin kuuluvat myös muun muassa Venetsiassa asuva amerikkalainen dekkaristi Donna Leon ja ruotsalainen dekkaristi Denise Rudberg. Messuilla keskustellaan myös jännityksen menestysresepteistä ja dekkarikirjailijan työpäivästä.

Sanojen Satakunta avautuu yleisölle

Satakunnan elinvoimainen kulttuurielämä on esillä maakunnan kauniilla luontoteemaisella messuosastolla. Satakunnan ohjelmassa ovat mukana muun muassa suositut kirjailijat Aulikki Oksanen, Heli Laaksonen ja Elina Wallin, tanssija ja koreografi Jorma Uotinen ja Alivaltiosihteeristä tuttu Simo Frangén. Messuperjantain ohjelmaan kuuluu ennakkonäytös Mika Rätön kulttimainetta nauttivasta porilaisesta samuraielokuvasta Samurai Rauni Reposaarelainen.

Lisätietoa Satakunnan ohjelmasta https://www.satakunta.fi/sanojensatakunta

Muihin kotimaisiin syksyn kirjavieraisiin Turussa lukeutuvat muun muassa Kari Hotakainen, Tommi Kinnunen, Hannu Mäkelä, Riikka Pulkkinen, Pirkko Saisio, Anja Snellman ja Jari Tervo. Syksyn kirjamarkkinoiden nimiin kuuluvat myös messuilla esiintyvät JVG, Juhatapio, Heikki Kinnunen, M.A. Numminen, Robin, Kalle Palander, Jukka Puotila ja Aira Samulin.

Lukupiirit, Kirjalliset treffit ja Prinsessasalonki messujen uusia tulokkaita

Uutena tulokkaana Turun Kirjamessujen ohjelmassa nähdään Otavan Lukupiirit. Kirjailijat Enni Mustonen, Juha Itkonen ja Miika Nousiainen toimivat lukupiirikirjailijoina, ja messuilla päästään keskustelemaan heidän uusista teoksistaan. Lukupiirit ovat kaikkina messupäivinä.
Uutta on myös Kirjalliset treffit, jonka ideana on tuoda yhteen ihmisiä ja laittaa samalla lempikirja kiertoon. Tapahtumaa vetää WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson yhdessä kirjailija Joni Pyysalon kanssa. Kirjalliset treffit ovat perjantaina ja lauantaina. Ihana Prinsessasalonki avautuu sunnuntaina 2.10.

Messut näkyy ja kuuluu

Yleisradio viettää 90-vuotisen historiansa juhlavuotta, ja Turun Kirjamessut on ylpeä ollessaan Yle Lounais-Suomen 90-juhlavuoden päätapahtuma. Merkkivuoden juhlistus näkyy ja kuuluu Ylen kanavilla kun Yle tuottaa Kirjamessuilta lähetyksiä Radio Suomeen, TV 1:lle ja Yle Areenaan. Perjantaina messuilta lähetetään koko päivän ajan radiolähetyksiä. Lähetyksissä nähdään muun muassa messuhaastattelut dekkaristi Donna Leonilta ja laulaja Robinilta sekä Alivaltiosihteerin show. Messukävijät pääsevät myös tapaamaan tuttuja yleläisiä Yleisradion omalla messuosastolla 1B. Suoraa striimiä nähdään myös MTV:ssä, kun SuomiAreena Goes Turun Kirjamessut perjantaina. Aiheena on maahanmuutto. Turun Sanomat on mukana mm. Nuori Sana -toimituksen voimin koko messutapahtuma ajan.

facebook: www.facebook.com/turunkirjamessut
Twitter: @kirjamessut
#kirjamessut #turku
#turunruokamessut

www.kirjamessut.fi
www.turunruokamessut.fi

Lisätiedot messuista:
Turun Kirjamessut
ohjelmapäällikkö Jenni Haukio, jenni.haukio@turunmessukeskus.fi

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut
projektijohtaja Päivi Järvelä, paivi.jarvela@turunmessukeskus.fi,
puh. 040 742 7920
viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotonen, taina.parko@turunmessukeskus.fi,
puh. 040 505 6424

 

Kuvia: https://www.turunmessukeskus.fi/medialle/

 

kirjamessut600x600