Turun Messukeskus

Turun Kirjamessut ovat saksankielisen kirjallisuuden juhlaa

Turun Kirjamessujen ennestäänkin runsas saksalaisten tai saksaksi kirjoittavien kirjailijavierasjoukko on saanut täydennystä Saksan lisäksi nyt myös Sveitsistä. Turun Kirjamessujen, 30.9.-2.10., tämän vuoden ulkomainen pääteema on Saksa.

Kirjailijavieraiden joukkoon on liittynyt Wilhelm Schmid (Aula & Co) ja Jonas Lüscher (Lurra Editions) sekä Alain Claude Sulzer (Lurra Editions). Jo aiemmin tulonsa tapahtumaan ovat vahvistaneet Marion Brasch, Marica Bodrožić, Jenny Erpenbeck, Mirna Funk, Wladimir Kaminer, Sylvia Löhken, Terézia Mora, Stefan Moster ja Jan Costin Wagner.

Wilhelm Schmid on Berliinissä asuva filosofi. Uusin kirja Gelassenheit, suomennos Tyyneys (Aula & Co, 2016), on saavuttanut Saksassa suuren suosion ja sitä on myyty jo liki 500 000. Kirja käsittelee vanhenemista elämäniloisesti. Miten elämästä voi nauttia parhaiten tässä elämänvaiheessa? Mitä uusia mahdollisuuksia ikääntyminen tuo mukanaan? Scmidin kirja nimeltään Glück, suomennos Onni (Ajatus, 2009), on myös suomennettu aiemmin.

Kaksi kansainvälisesti tunnettua sveitsiläistä kirjailijaa Jonas Lüscher ja Alain Claude Sulzer ovat niin ikään Turun Kirjamessujen kirjailijavieraita.

Jonas Lüscher (s. 1976) on kirjailija ja esseisti, joka on toiminut myös elokuvadramaturgina.
Lüscherin kesäkuussa suomeksi ilmestyvä Barbaarien kevät, suomennos Anne Mäkelä (Frühling der Barbaren, 2013), kuvaa globaalin arvojärjestelmän murtumisesta ja maailman kriisistä aivan uudella tasolla. Elitistiseen erämaahotelliin Tunisiassa on kokoontunut kansainvälinen vierasjoukko juhlimaan häitä, kun tulee tieto Englannin valtion konkurssista. Ilmestyessään vuonna 2013 Barbaarien kevät oli ehdokkaana sekä Saksan Kirjallisuuspalkinnolle että Sveitsin Kirjallisuuspalkinnolle.

jonas_luescher

Alain Claude Sulzerin (s. 1953) teoksia on käännetty useille kielille. Täydellinen tarjoilija, suomennos Olli Sarrivaara, sai Prix Médicis étranger -palkinnon Ranskassa 2008 ja Hermann Hesse -palkinnon Saksassa 2009. Suomeksi häneltä on julkaistu aiemmin teokset Väärään aikaan (Zur falschen Zeit, Lurra Editions, 2010) ja Irti liitoksistaan (Aus den Fugen, Lurra Editions, 2012).

Sulzerin Täydellinen tarjoilija (Ein perfekter Kellner, 2004) on romaani. Kirjan henkilö Erneste työskentelee tarjoilijana sveitsiläisessä vuoristohotellissa ennen toista maailmansotaa. Hän on työssään itse täydellisyys, kun taas hänen kollegansa Jakob joutuu opettelemaan ammatin täydellisyyden. Eräänä päivänä hotelliin majoittuu kuuluisa mieskirjailija, jonka katse osuu Jakobiin. Käynnistyy tragedia, joka kulminoituu vuosikymmeniä myöhemmin. Teos on mestarillinen kuvaus rakkauden ilosta ja tuskasta.

Alain Claude Sulzer, Schriftsteller, writer
Alain Claude Sulzer, Schriftsteller, writer

 

Lisätiedot:

Wilhelm Schmid
Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Niko Aula, puh. 0400 940 281, niko.aula@aulakustannus.fi

Jonas Lüscher sekä Alain Claude Sulzer
Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Arja Rinnekangas, puh. 044 263 6433, arja.rinnekangas@lurraeditions.fi

www.kirjamessut.fi