Turun Messukeskus

Uudet tulokkaat ja vanhat perinnekasvit virittävät kotipuutarhurit kevääseen

Piha & Puutarha -messut 1.-3.4. rakentuu yhteistyössä Turun Messukeskuksen, alan paikallisten järjestöjen ja yhdistysten sekä talkoolaisten kanssa. Tämän vuoden juhlateemaisen yleiskoristelun ovat suunnitelleet hortonomi Marianne Blom-Salola ja floristi Niina Autti. Näyttelyn henki on juhlateemainen.
Yksi messujen huipennuksista nähdään lauantaina juhlateemaisella yleiskoristelualueella. Noin viisimetrisen hääkatoksen alla Paula Ruotsalainen ja Marko Vesterlund sanovat toisilleen ’tahdon’. Häät ovat lauantaina klo 16 ja messuvieraat ovat tervetulleita tilaisuuteen.
Piha & Puutarha –messuja ovat järjestämässä Lounais-Suomen Puutarhayhdistys, Ammattiopisto Livia, Kauppapuutarhaliitto Varsinais-Suomen piiri sekä Suomen Kukkakauppiasliitto Varsinais-Suomen piiri.

Ammattilaisetkin koolla

Turun Messukeskus ja Viherympäristöliitto ry järjestävät 1.4. messuilla ammattilaisille suunnatun seminaarin, jossa puhutaan mm. muistolehtojen monimuotoisuudesta ja puistojen hoidosta. Kasvit julkisissa puutarhoissa ovat myös yleisöohjelman aiheena, kun emeritusylipuutarhuri Aarno Kasvi kertoo aiheesta perjantaina lavalla.
Puutarhaliitto ry puolestaan jakaa perjantaina Avoin puutarha -tunnustukset klo 16.

Uutuudet kiinnostavat

Kotipuutarhureita kiinnostavat aina uutuuskasvit, joiden menestymistä pääsee kokeilemaan jo ensi kesänä.
Blomqvistin taimisto esittelee messuilla marjasinikuusaman ja muita marja- ja hedelmäuutuuksia. Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen kasvitorilla käy varmasti myös melkoinen kuhina, sillä kasvitorilla myydään jokaisena messupäivänä erä harvinaisia taimia. Mukana on mm. harvinaisia vuokkolajeja.

Herkkuperuna, parasta ennen ja nyt

Vanhaa kunnioittaen messuilla on myös alue, jossa on Pehr Kalmin kasviperintöä esillä ennen kuin ne siirtyvät Louhisaaren museopuutarhaan. Luonnonvarakeskus kertoo monipuolisesti vanhoista lajikkeista, kuten Louhisaaren puutarhakoulun 1870-luvulla myymistä omenalajikkeista. Lisäksi messuilla esitellään Vaanin herkkua eli historiallista herkkuperunaa.

Potagerit kuntoon

Messujen suosituissa työnäytöksissä esitellään mm. kasvupaikan mukaisia kukkaistutuksia, istutetaan puita, viiniköynnöksiä ja taimia kasvupussiin, leikataan omenapuita, kunnostetaan vanhan talon pihaa ja suunnitellaan myös uutta pihaa.
Syötävä puutarha on messuilla keskeisessä roolissa, sillä messuilla nähdään myös potager eli ranskalainen keittiöpuutarha. Turun Messukeskuksen Piha & Puutarha -messuilla nähdään totta kai myös malliesimerkki potagerista. Sen toteuttaa Kati Jukaraisen suunnitelmien pohjalta Kauppapuutarhaliiton Varsinais-Suomen piiri. Näyttelyssä hyödynnetään sponsorina toimivan Kekkilän visuaalisesti kauniita viljelytuotteita.

Kukkatatuointeja ja lasten konsertteja

Lapset pääsevät nauttimaan luontoaiheista mm. kukkatatuointien, niksibetonitöiden ja Linnateatterin Tatu ja Patu -esitysten myötä. Myös Mimi ja Kuku kevätkarkeloivat messuilla sunnuntaina 3.4. Lasten kukkasidontaa on ohjelmassa lauantaina. Kukkakauppiailla on myös messuilla kukkasidontanäytöksiä.

Ötökätkin saavat messuohjelmassa oman tärkeän sijansa. Biologi, FM Leena Luodon uusi infosivusto lanseerataan messuilla. Sivusto kertoo kuvan ja tiedon kera onko puutarhasta löytynyt ötökkä hyödyksi vai haitaksi.

Lisätiedot messuista ja sisällöstä:
Tapahtuman järjestäjä: Turun Messu- ja Kongressikeskus
projektijohtaja Krista Ahonen, puh. 050 594 9641, krista.ahonen@turunmessukeskus.fi
Tiedot messuista: www.pihapuutarhamessut.fi
FB-sivut: www.facebook.com/PihaPuutarha
#puutarhamessut #turku

Messut ovat avoinna pe ja la klo 10-18 ja su klo 10-17

IMG_8750