Turun Messukeskus

Vuoden puutarhuri 2016 Hannu Haapamäki

Lounais-Suomen Puutarhayhdistys on valinnut vuoden 2016 puutarhuriksi paimiolaisen Hannu Haapamäen. Haapamäen puutarhurin ura on alkanut Tuorlan puutarhakoulusta vuonna 1979, josta hän valmistui 1980 puutarhatyöntekijäksi. Alan opinnot jatkuivat suoraan Lepaan puutarhurikouluun, jossa hän suoritti puutarhurin tutkintonsa vuonna 1983.

Heti valmistumisena jälkeen Hannua odotti työpaikka Turun seurakunnilla, hautausmaiden hoidossa. Vuonna 1984 Hannu siirtyi silloiselle Turun kaupungin puutarhalle, jossa hän töiden ohessa suoritti Turun iltalukiossa ylioppilastutkinnon. Kuuden vuoden työskentelyrupeaman jälkeen opinnot kutsuivat Hannua jälleen, nyt vuorossa oli Turun yliopiston maaperägeologia. Luonnontieteiden kandidaatiksi Hannu valmistui vuonna 1995 ja samaisena vuonna hän aloitti myös työskentelynsä opettajana Tuorlassa, joka virallisemmin tunnetaan nimestään Ammattiopisto Livia. Varsinaiset opettajaopintonsa hän on suorittanut työn ohessa Tampereen ammattikorkeakoulussa ja opettajan pätevyys on hänelle myönnetty vuonna 1999. Hannun toimenkuva Liviassa sisältää lehtorin ja vihertiimin tiiminvetäjän haastavat, moninaiset ja valtakunnallisten määrärahojenkin säätelemät työtehtävät.

Hannu on työskennellyt Liviassa päämäärätietoisesti erityisesti viherpuolen opetuksen ja sen kehittämisen eteen, jotta ollaan päästy tämän päivän tilanteeseen. Hän on ollut myös mukana rakentamassa valtakunnallista opetussuunnitelmaa puutarhatalouden perustutkinnon viheralan osaamisalueelle. Nykyisin oppilaitos ja opiskelijat ovat tiiviisti yhteydessä alueen puutarha-alan ammattilaisiin ja työssäoppimisjaksojen lisäksi Hannu on rohkeasti vienyt opiskelijat oppimaan ja työskentelemään aitoihin kohteisiin, uskoen näin nuorten kykyyn selvitä kulloinkin eteen tulevista töistä. Viime vuoden Turun Taitajakisoissa Hannu oli myös lajivastaavana vastuussa viherrakentamisen kilpailun järjestämisestä ja tuolloin nuoret kilpailijat rakensivat näyttävät oleskelualueet Turun Messu- ja Kongressikeskuksen sisääntulon yhteyteen. Hannulla on vahva kyky tsempata ja kannustaa nuoria yrittämään ja oppimaan. Hannun pyyteetön työ opiskelijoidensa eteen on saanut tunnustusta myös valtakunnalliselta taholta, vuonna 2014, kutsun muodossa Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle.

Hannu Haapamäen ammattitaitoa ja merkitystä koko viherpuolen koulutuksen kehittymiselle arvostavat hänen työyhteisönsä lisäksi niin hänen nykyiset ja entiset oppilaansa, alueen puutarha- ja viheryrittäjät kuin puutarha-alan järjestötkin.

Työn merkeissä! Hannu Haapamäki on parhaillaan rakentamassa messuja Livian oppilaiden kanssa.
IMG_8808