Turun Messukeskus

Yksi maa – monta ääntä: Moniääninen Suomi on Turun Kirjamessujen teema vuonna 2017

Suomi-teema avautuu Turun Kirjamessuilla äänien kautta. Yksi maa – monta ääntä avaa kävijöille koko suomalaisen kirjallisuuden moniäänisyyden ja monimuotoisuuden.
− Koko itsenäisyytensä ajan Suomessa on ollut voimassa yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, mahdollisuus äänestää ja vaikuttaa maamme asioihin. “Äänioikeus” on jo sanana äärimmäisen kaunis, sillä se pitää sisällään ajatuksen siitä, että meillä jokaisella on ääni ja oikeus käyttää sitä. Äänen kautta jokaisella on myös oikeus tulla kuulluksi ja kertoa tarinansa, kuvailevat kirjailijat ja Turun Kirjamessujen ohjelmapäälliköt Tommi Kinnunen ja Salla Simukka.

Turun Kirjamessut järjestetään Turun Messukeskuksessa 6.-8.10.2017.

Yhdet messut, yksi maa, seitsemän äänimaailmaa

Kirjamessujen ohjelmatarjonta jakautuu seitsemään erilaiseen ääneen.

Uudet äänet ovat nuorten, kertovat nuorista tai kuuluvat alkuvaiheessa uraa oleville kirjailijoille. Myös pienkustantamojen äänet ovat mukana.
Sitkeät äänet ovat ääniä, joita ei ole aina kuunneltu mutta jotka eivät ole silloinkaan vaienneet. Mukana ovat mm. erilaisten vähemmistöjen äänet ja kirjallisuus sekä sananvapaus ja sensuuri.
Mahdolliset äänet taas haastavat pohtimaan, mikä kaikki on mahdollista maailmassa ja kirjallisuudessa. Mukana on mm. spekulatiivista fiktiota, kokeellista kirjallisuutta ja nykyrunoutta.
Järjen äänet puhuvat tiedosta, tieteestä, tutkimuksesta ja ymmärryksestä. Kuulijoille on luvassa mm. tietokirjallisuutta ja kirjallisuudentutkimusta.
Sukupolvien äänet valottavat Suomen ja maailman historiaa eri aikakausina. Otsikon alla tutustutaan myös elämäkertoihin sekä kirjoihin, jotka ovat vaikuttaneet myöhempiin kirjoihin.
Korkeammat äänet puolestaan ylittävät tiedon ja tieteen rajat ja puhuvat uskosta, hengestä ja havaitsemattomasta.
Lasten äänet sisältävät uuden, kasvavan lukijasukupolven äänet niin lukijoina, kokijoina kuin sanataiteen tekijöinäkin.

Suomen ääni kuuluu aina vain voimakkaammin

Suomalainen kirjallisuus ja koko kulttuuri ovat tulleet äänekkäämmiksi. Tommi Kinnunen ja Salla Simukka katsovat, että suhtautumisemme omaan kulttuuriin ja sen tuotoksiin on ollut pitkään vähättelevä.
−Määrittelimme itsemme kansaksi, joka ei voita Euroviisuja ja jonka kirjoja ei vain käännetä toisille kielille kuin ehkä säälistä. Me koimme olevamme Euroopan metsäläisiä ja pohjoismaissa tapaamisissakin se porukka, jolla on kummallinen kieli. Onneksi oli sentään Mika Waltari ja Hanoi Rocks. Jokin on muuttunut, sillä tänään tilanne on toinen.

−Meidän kulttuurimme ja kirjallisuutemme kiinnostaa. Suomalaisia kirjoja käännetään, suomalaiset artistit myyvät ulkomailla, suomalaisista elokuvista tehdään uudelleenfilmatisointeja ulkomailla. Suomen ääni kuuluu, sanovat ohjelman parissa työnsä aloittaneet kirjailijat.

Yksi maa – monta ääntä Turun Kirjamessuilla 6.-8.10.2017
#kirjamessut #MontaÄäntä

www.kirjamessut.fi
www.facebook.com/turunkirjamessut
twitter.com/Kirjamessut

Lisätiedot ohjelmasta:
Turun Kirjamessujen ohjelma: ohjelmapäällikkö Tommi Kinnunen, tommi.kinnunen@turunmessukeskus.fi

 

Turun Messukeskus Oy, viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotonen, puh. (040) 505 6424, taina.parko-luotonen@turunmessukeskus.fi

Lisätietoa ohjelmapäälliköistä: https://www.turunmessukeskus.fi/kirjailijat-tommi-kinnunen-salla-simukka-luotsaavat-turun-kirjamessuja-vuoden-2017-ajan/
Kuvamateriaalia viime messuilta: https://www.turunmessukeskus.fi/medialle/

kirjamessut2017_logo-rgb20161001-dsc_8336