Turun Messukeskus

Sisällöllinen ja myynnillinen menestys
Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut hyvässä vauhdissa

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut onnistuivat viikonloppuna tavoittamaan lähes ennätysyleisön. Kolmen päivän aikana, 4.-6.10., Turun Messukeskuksessa vieraili huimat 23 559 messukävijää. Luku on messuhistorian kolmanneksi suurin.

Tapahtumaan osallistui myös liki tuhat esiintyjää, lähes 100 teatterialan vaikuttajaa ja liki 300 näytteilleasettajaa. Tämän vuoden Kirjamessujen pääteema teatteri toi paikalle ison ryhmän teatterimaailman vaikuttajia. Lukuisat ohjelmatilat täyttyivätkin kerta toisensa jälkeen, kun vetovoimaiset kirjailijat, esiintyjät ja keskustelut astuivat lavalla. Muun muassa Jörn Donner, Seela Sella, Vesa-Matti Loiri & Jari Tervo, Esko Salminen Lauri Tähkä, Heli Laaksonen, Pajtim Statovsci ja lukuisat muut vetivät huikeita kävijämääriä ohjelman äärelle. Osa tilaisuuksista on myös jälkikäteen katsottavissa Yle Areenasta.

Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jenni Haukio on erittäin tyytyväinen siihen, miten tapahtuman sisältöuudistus poikkitaiteellisiin teemoihin on otettu vastaan. Teatteriteema oli menestys. Kirjavuoden uutuuksien ja aina ajankohtaisten klassikkojen ohella tapahtumassa pureuduttiin ajassamme keskustelua herättäviin ilmiöihin kuten ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutuksiin ja lukutaitoon. Keskustelut olivat vetovoimaisia ja laaja sekä kiinnostunut kuulijajoukko seurasi niin teatteri- kuin ajankohtaisteemoihin liittyviä keskusteluja.

Messut onnistuivat näytteilleasettajilta myynnillisesti osin jopa yli odotusten. Bonnier Books Finland oli varannut aiempaakin vuotta isomman osastopaikan, joten ennakko-odotuksia oli.

–Messumyyntimme kasvoi 80% viime vuodesta. Turun Kirjamessujen merkitys on kasvanut meille selvästi, kertoo Bonnierin tapahtumatuottaja Sami Ravattinen.

Bonnieriin kuuluvien WSOY:n, Tammen ja Johnny Knigan nimikkeistä messuilla kiinnostivat kotimainen ja käännetty kaunokirjallisuus sekä tietokirjallisuus, ja perjantain koululaispäivänä etenkin myös nuortenkirjat..

Kirjakustantamo Otavan myyntipiikkeinä erottuivat suursuosiota nauttivat messuesiintyjät.

–Jari Tervo ja Vesa-Matti Loiri sekä Sofi Oksanen ovat kiinnostaneet messukävijöitä, totesi Otavan myymäläpäällikkö Eija Vento.

Rosebudin osastolla myytiin puolestaan tasaisesti kaikkia nimikkeitä.

Tyytyväisiä tapahtumaan olivat myös yhteisosastolla olleet Haamu Kustannus ja Robustos.

–Myynti kasvoi ja ohjelmillemme riitti kuuntelijoita. Messusunnuntain ensimmäisenä ohjelmana Kuisti-lavalla oli kirjailijamme Artemis Kelosaari teoksellaan Aaveiden Turku, ja katsomo oli aivan täynnä aikaisesta ohjelmapaikasta huolimatta, iloitsi Haamu Kustannuksen Tiina Hautala.

Ensi vuonna Turun Kirjamessujen pääteema on musiikki ja sen suhteen ohjelmatyö on jo aloitettu. Vuoden 2021 pääteema on puolestaan kuvataide, jossa mukana on visuaalinen kulttuuri käsittäen mm. elokuvan.

Turun Ruoka- ja Viinimessujen hallissa esiteltiin mm. laaja kokonaisuus lähiruokaa ja viinejä suurelle yleisölle. Tapahtumassa esiintyi joukko alan eturivin keittiömestareita ja kokkeja sekä myös tuttuun tapaan kirjavieraita. Tapahtuma onnistui hyvin.

Benella-kirjolohi -ja Benella-siika -tuotteita markkinoinut Juha-Matti Mäkelä Raisioaquasta oli tapahtumassa maistattamassa tuotteita.

−Maistattamisella saamme tunnettuutta ja uusia asiakkaita, ja tässä messut on osoittautunut oikeaksi paikaksi tavoittaa oikea kohderyhmä, hän kehuu.

Tapahtuman aikana jaettiin mm. Kirja á la Carte -palkinto, jonka sai tänä vuonna kirjailija Paula Havaste. Ensi vuonna messujen pääteema on ruokamatkailu.

 

Turun Ruoka- ja Viinimessut ja Turun Kirjamessut järjestetään 2.-4.10.2020.

 

Lisätiedot messuista:

 

Turun Messukeskus, puh. (02) 337 111,

projektijohtaja Tiina Heiskari, puh. 050 487 2015, tiina.heiskari@turnmessukeskus.fi

ohjelmajohtaja Jenni Haukio, jenni.haukio@turunmessukeskus.fi

#Kirjamessut #Turku

IG turunmessukeskus

Twitter @ Kirjamessut @ turunmessukesku

Facebook: facebook.com/turunkirjamessut