Turun Messukeskus

Arma 2019 Turun Asemessut on aseharrastajan kevättapahtuma

Suomen vanhimman paikallisen asehistoriallisen seuran – Arma Aboa ry:n toteuttamat Arma 2019 – Turun Asemessut järjestetään jo 29. kerran peräkkäin. Tapahtuma-areenana toimii Turun Messukeskuksen C-halli. Tarjolla on niin keräilyharrastuksen kuin metsästyksen ja muun ampumaharrastuksen tarvikkeita ja varusteita jokaiseen makuun. Pääosa esillä olevista tavaroista ei vaadi minkäänlaisia lupia ja osa on lainsäädännön perusteella luvanvaraisia. Lupavapaita ovat esimerkiksi puukot, miekat, kunniamerkit ja ennen vuotta 1891 valmistetut aseet. Luvanvaraisia ovat taas tätä nuoremmat ampuma-aseet ja niiden patruunat.

Harvinaisuuksia ja trendejä aikojen takaa

Esillä on perinteisesti ollut suuriakin harvinaisuuksia, kuten kunniamerkkejä, miekka ja aseita. Muun muassa ruotsalaisten kauppiaiden miekkatarjonta on perinteisesti ollut varsin edustava. Ruotsissa on runsaasti sen suurvalta-ajan esineistöä, joiden kauppaa eivät toisaalta mitkään säädökset rajoita.

Suomen Metsästäjäliiton Varsinais-Suomen piirin osastolla näkyy osaltaan metsästyksen kehitys. Suomen puukkoseuran näyttelyn aiheena on ”Puukko yli 100 vuotta”. Näyttelyn teeman mukaisesti siinä näkyy kehityksen trendit jokapäiväisestä työvälineestä nykypäivän upeisiin, jopa tuhansia euroja maksaviin, koriste-esineisiin.

”Ruotsin vallan aika” – historiallinen päänäyttely

Arma Aboan jäsenten kokoelmista koottu päänäyttely käsittelee tänä vuonna varsin pitkää ajanjaksoa Suomen, tai oikeammin Ruotsin itäisten maakuntien historiaa, aseiden ja sotavarusteiden kautta. Suomi oli osa Ruotsin suurvaltaa kauemmin kuin nykyinen Skånen maakunta, joka kuului 1650-luvulle saakka Tanskaan. Aseiden ja varusteiden tekninen kehitys oli tuohon aikaan varsin hidasta, mutta ajanjaksoon mahtuu mm. ruudin käyttöönotto aseiden voimanlähteenä. Se johti osaltaan ritarikauden päättymiseen keskiajan lopulla ja ”halpojen” massa-armeijoiden perustamiseen. Sotavälineiden ja ampuma-aseiden tekninen kehitys on näyttelyn keskeisenä teemana.

Arma 2019 Turun Asemessut 7.4.2019
Avoinna kello 10 – 16

Lisätiedot:
Jukka Nikkari, puh. 040 579 2647, jukka.nikkari@hotmail.com

 

Pentti Kataja Metsästäjäliiton osastolla