Turun Messukeskus

Harvinaista Mannerheimin Omenaa on myynnissä muutamia nopeimmille

Aamulla on Piha & Puutarha -messuille Turun Messukeskukseen on luvassa innokkaimpien ryysis. Myyntiin tulee nimittäin muutama harvinainen omenapuu.

Mannerheimin mukaan nimetyn suomalaisen paikallisomenalajikkeen löytyminen. Sitä saadaan myös muutama kappale messuille myyntiin.

Carl Gustaf Emil Mannerheimin kiinnostus puutarhakasveihin on vähemmän tunnettua. Kesällä 1921 kalastusmatkallaan Asikkalassa Mannerheim mieltyi maistamaansa isoon keltakuoriseen omenaan. Saman vuoden syksynä Mannerheimilta kysyttiin, voisiko tämän Asikkalassa syntyneen omenan nimittää ’Mannerheimin Omenaksi’, kerrotaan Luonnonvarakeskuksesta.
Tämä lajike on ollut noin sadan paikallisomenalajikkeiden listalla, jota Luonnonvarakeskuksen hankkeessa on etsitty. Lajike lopulta löytyi viime vuoden lopulla Asikkalasta vanhasta pihasta. ’Mannerheimin Omena’ on nyt maaliskuussa vartettu taimikasvatukseen istutettavaksi Mannerheimin syntymäkartanon Louhisaaren kunnostettavaan hedelmätarhaan, jonne istutetaan myös muita Mannerheimiin ja hänen sukuunsa liittyviä vanhoja omena- ja päärynälajikkeita.
Messujen perinnekasviosioissa on omenapuun varttamista. Messukävijöille on tarjolla vanhojen omenalajikkeiden jaloversoja Kupittaan siirtolapuutarhasta sekä Kankaisten, Louhisaaren ja Jokioisten kartanoilta. Myös oman jaloverson voi tuoda vartettavaksi. Perusrunkoja on varattu rajoitettu määrä.

mannerheiminomena