Turun Messukeskus

Huovutetut näköisnuket

Käsillä luominen on aina ollut lähellä sydäntäni. Aina kun on jostain löytynyt aikaa, olen piirtänyt, maalannut, virkannut, veistellyt puusta ja muovaillut. Viime vuoden alussa ostin huovutustarvikkeet ja halusin kokeilla, miten neulahuovutuksella saa tehtyä kolmiulotteisia hahmoja. Aloitin pienestä pupusta ja saman tien huovutukseen jäikin koukkuun, ja koko ajan oli uusi hahmo tekeillä.

Kesällä minun oli tarkoitus kokeilla muotoilla massasta Freddie Mercuryn näköishahmo. Jotenkin se tuntui kauhean työläältä aloittaa ja mietin, että olisikohan villasta mahdollista tehdä näköishuovutusta – ja pian olikin ensimmäinen näköishuovutus valmis! Seuraavana vuorossa oli Michael Monroe, sitten Antti Tuisku, apuva-mies, kumman kaa- kolmikko, Terminaattori, Mr Bean ja Lauri Tähkä.

Nukkien valmistusajat vaihtelivat parista viikosta muutamaan päivään. Ideat tulivat milloin mistäkin, ja jokaisen hahmon valmistuttua julkaisin kuvan facebookin askartelu- ja sisustusryhmään. Hämmästelin kuvien keräämiä tykkäyksiä, ja minua kehotettiin tekemään oma sivu ”Made by SanniK” facebookiin.
Lehtiin tehtiin muutamia juttuja huovutuksista ja marraskuussa meillä kävi MTV3:n uutisten kevennys-mies Mika Tommola kylässä. Uutisten kevennystä varten huovutin pikaisesti Tommolan näköishahmon sekä Pekka Poudan näköisnuken, joka pääsi myöhemmin Huomenta Suomeen Pekka Poudan kanssa säätä ennustamaan. Suomi 100 -vuoden kunniaksi huovutin itsenäisyyspäivän alla Sauli Niinistön. Viimeisin nukke Michael Jackson valmistui, kun minut kutsuttiin mukaan vuoden 2018 Turun Kädentaitomessuille. Tässä vähän kuvia luomistyön varrelta:

Aloitan nukenteon etsimällä sopivia valokuvia, joista ottaa mallia. Ensin teen nuken pään ja kasvot neulahuovuttamalla vanua muotoon tiiviiksi ja sitten neulahuovutan villaa päälle. Saatuani kasvot
tutun näköiseksi muotoilen rautalangasta vartalon, jonka päälle huovutan ensin vanua ja sitten villaa. Viimeiseksi teen merinovillasta hiukset ja leikkaan ne mallin mukaan. Yleensä yritän myös ottaa selvää, mistä nuken malli pitää tai mikä on hänen lempijuttunsa, ja lisään ne sitten valmiiseen työhön, kuten Michael Monroen höyryävä caffe latte- kupin.

Haaveilen siitä, että voisin joskus tehdä työkseni jotain luovaa ja muotoiluun liittyvää.

Lisäkysymykset: 045-631 4514 / Sanni Kallonen.
kallonen