Turun Messukeskus

Kirja à la Carte 2017 Voittaja on Heikki Valkaman Pallokala

Ensimmäisen Kirja a la Carte -palkinnon sai viime vuonna Donna Leon, jonka Brunetti-dekkareissa ruoka rytmittää päähenkilöllä niin työpäivää kuin vapaa-aikaa Paola-vaimon ja perheen parissa. Niissä ruoka ja siihen liittyvä hyvä elämä toimivat tasapainottavana vastakohtana Brunettin työssään kohtaamille julmuuksille ja yhteiskunnan säröilyille.

Tänä vuonna voittajaksi seuloutui noin 20 alkuvaiheen ehdokkaan joukosta kirja, jossa ruoka toimii oikeastaan täysin eri tavalla. Ruoka rakentaa tarinaan viiteympäristön, se toimii juonen olennaisena osana toistuen eri muodoissa ja tyyleissä ja muodostaa kirjan vähittäin kehittyvän kliimaksin – jossa ruoka toimii tässä dekkarissa peräti murha-aseena. Erityisen herkulliseksi kirjan tekee se, että se käsittelee kohteena olevaa ruokakulttuuria syvällisellä asiantuntemuksella ja toimii jopa hienovaraisena johdatuksena sen saloihin.

Vuoden 2017 Kirja à la Carte -palkinnon voittajateos on nimeltään Pallokala. Kirjan kirjoittaja on etenkin Image-lehden päätoimittajana tunnettu Japanin kulttuurin tuntija ja siitä kirjoja kirjoittanut Heikki Valkama.
Voittajakirja saa käyttövoimansa monien tarinoitten kuvaamasta legendaarisesta fugusta eli pallokalasta, joka tunnetusti on eksoottinen ja erittäin kallis herkku, vaan ei vain sitä. Väärin käsiteltynä sen liha, lähinnä sisäelimet, on tappavaa myrkkyä. Eikä siitä sen enempää, jottei tarinasta liikaa paljastuisi.

Tänä vuonna myös kunniamaininta

Kirja à la Carte -palkinto jaetaan sääntöjensä mukaisesti kaunokirjalliselle teokselle. Tänä vuonna raatia kuitenkin ihastutti tavattomasti myös yksi ruokaa käsittelevä tietokirja, joka tietoviisaasti, etten sanoisi oppineesti, hauskasti ja huomattavalla kulinaarisella osaavuudellaan näyttää, miten tärkeää roolia ruoka – ja toisinaan juomakin – on näytellyt musiikin historian suurten nerojen elämässä ja heidän luomistyönsä polttoaineena ja kiihokkeena.

Tätä kirjaa lukiessa – ja sen taustalla olevia radio- ja tv-sarjoja seuratessa – paitsi viisastuu ja viihtyy, löytää hyvin viitoitetun tien sekä keittiön että musiikin maailmoihin. Vaikkapa laittamaan risotto alla milanesea Verdin tapaan Aidan upeitten aarioitten soidessa taustalla. Tästä viehtyneenä raati päätti antaa kunniamaininnan Susanna Välimäelle ja hänen kirjalleen Syötävät sävelet.

Lisätiedot:
Markku Haapio, puh. 0400 512732, sähköposti: markkuhaapio@gmail.com

 

heikki valkama

Heikki Valkama

voittajat ja tuomatrit

Tuomariston jäsenet vasemmalla Markku Haapio ja oikealla Reetta Kettunen. Keskellä voittaja Heikki Valkama ja vierellään Susanna Välimäki, joka sai kunniamaininnan.

voittajat