Turun Messukeskus

Kirja à la Carte 2019 -voittaja Paula Havasteen Vierashuoneet

Turun Kirja- ja Ruokamessujen yhteinen tunnustuspalkinto Kirja à la Carte on tänään 5.10.2019 jaettu kirjailija Paula Havasteelle kirjasta Vierashuoneet. Tämän vuoden voittajateoksen miljöönä on neuvostoajan Viro, mutta ihmeen tuttu sen ruokamaailma on myös Suomen suurille ikäluokille ja vähän nuoremmillekin.

Kirjan tapahtumapaikkana on Viron saarille syntyvä majatalo, jonka rakentumista ja toimintaa kuvataan kansatieteellisen osuvasti. Ruokatalouden kuvaus on maukasta, mutta ruoalla on muukin merkitys: sen avulla syntyy tarkka peilaus naisen asemaan tuon ajan Virossa ja yleisestikin. Nainen tekee duunit, miehet tekevät niin sanottuja tärkeitä asioita.

Paula Havaste on kustantajan eli Gummeruksen esittelyn mukaan työskennellyt toimittajana, kriitikkona, suomentajana, tietokirjailijana, kirjallisuuden yliopisto-opettajana ja tutkijana sekä Kansallisteatterin tiedottajana. Nykyään hän työskentelee tiedekeskus Heurekassa kiertotalouden teemoihin liittyvänä tuottajana. Hänen tuotantoonsa kuuluu tietokirjoja, runoja, lastenkirjoja sekä suosittuja historiallisia romaaneja, joissa on tarinan lomassa paljon tutkittua tietoa entisaikojen arjesta, mistä tämä voittajateoskin on hyvä esimerkki.

Kirja à la Carte -palkinto on tunnustus messujen välisenä aikana ilmestyneelle fiktiiviselle kirjalle, jossa ruoka on näkyvällä tavalla osana kerrontaa. Ulkomailla tälle kirjallisuuden lajille on oma nimikin: gastrofictio. Nyt palkinto jaetaan jo neljännen kerran. Tähän mennessä palkittuja ovat olleet Donna Leon, Heikki Valkama ja Eppu Nuotio.