Turun Messukeskus

Kirjavuoden helmet ja puheenaiheet messuilla Turun Kirjamessuilla. Viro tutuksi 5.-7.10.

Turun Kirjamessut esittelee tänä vuonna vahvasti muun muassa Viron kirjallisuutta ja kulttuuria 5.- 7.10. Turun Messukeskuksessa nähdään Viron nykykirjallisuuden huippunimet, kuten Kai Aareleid, Jaak Jõerüüt, Andrei Ivanov, Paavo Matsin ja Valdur Mikita. Viron ohjelmaa tuottavat mm. Viro-instituutti Suomessa, Viron Suomen-suurlähetystö, Tuglas-seura ja Suomen Viro-yhdistysten liitto.
Tämän vuoden messujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen on koonnut ohjelman, jossa on erityinen sija mm. Itämeren suojelulle, luontolyriikalle ja kierrätykselle:
−Kirjailija- ja asiantuntijakeskusteluista toistakymmentä liittyy kestävään kehitykseen ja Itämeren suojeluun, sanoo Puttonen.
Messukävijöille jaetaan erä kuusen siemeniä, jossa ajatus on ”istuttaa” tulevaisuuden kirjoja.

Tämän vuoden kotimaiset uutuuskirjat tekijöineen ovat mukana ohjelmassa. Messuilla esiintyvät mm. Rafael Donner, Kari Hotakainen, Olli Jalonen, Tommi Kinnunen, Sirpa Kähkönen, Heli Laaksonen, Niina Repo ja Jari Tervo.
Ruotsista vieraaksi saapuu varsin odotettu vieras. Uuden kirjallisen aluevaltauksen kohti seikkailua tehnyt Liza Marklund (Otava). Dekkarikirjailijana tunnettu Marklund kertoo kirjastaan Helmifarmi messuilla lauantaina 6.10.

Meksikolainen kirjailijavieras

Messuilla vierailee myös meksikolainen Laia Jufresa (Fabriikki Kustannus). Hän eli lapsuutensa Veracruzin pilvimetsissä, nuoruuteensa Pariisissa, palasi aikuisiällä Mexico Cityyn, ja asuu nyt Edinburghissa. Vuonna 2017 Jufresa nimettiin yhdeksi Latinalaisen Amerikan merkittävimmistä nuorista kirjailijoista. Turun Kirjamessuilla ilmestyy suomeksi hänen esikoisromaaninsa Umami (2014).

Tämän syksyn ohjelmassa on tuttuun tapaan useita elämäkertoja. Messuilla kuullaan mm. Ultra Bran, Joel Hallikaisen ja Maria Veitolan tarinat.
Tapahtumaan tuovat oman mausteensa myös mm. Iron Sky:n elokuvatrailerit.

Messuilla jaetaan myös lukuisia palkintoja. Muun muassa Vuoden ulkosuomalainen palkitaan messuilla.

Lasten alue Ilon Wiklandin kuvituksilla

Turun Kirjamessujen lasten alue on viimevuotiseen tapaan mielenkiintoinen, toiminnallinen ja houkutteleva. Ruotsalais-virolaisen Ilon Wiklandin kuvitukset seikkailevat alueella ja työpajoissa voi askarrella mm. Wiklandin kuvituksista tehtyjä kirjanmerkkejä. Alueella voi tuttuun tapaan tutustua kustantajien lahjoittamin uutuuslastenkirjoihin. Lavalla kuullaan mm. Soturikissoista, Rosvoloista sekä Tatusta ja Patusta.

Kauhua myös lapsille

Perjantaina 5.10. ohjelmassa on paneelikeskustelu otsikolla Tuoretta verta – kauhun uusi tuleminen -paneeli. Sen järjestää Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry. Messulauantaina kirjailijat Paula Noronen ja Salla Simukka keskustelevat lasten- ja nuortenkirjallisuudessa esiintyvästä lasten kauhusta

Sunnuntaina Maria Turtschaninoff, Anniina Mikama ja Simukka vievät kuulijat fantasian pariin.

Keskustelua lukemisen tulevaisuudesta – ja Turun

Viikonloppu sisältää monia mielenkiintoisia ja ainutkertaisia keskusteluja. Suomen tietokirjailijat pohtivat miten Suomesta tehdään tietokirjallisuuden kärkimaa.

Kirjailijaliitolla on jälleen kiinnostavaa ohjelmaa messulauantaina. Puhetta on mm. kirjailijan monista ammateista ja esillä on myös Kirjailijaliiton tulotutkimus 2018.

Mitä Minna tekisi – Suomen perintö 2010-luvulla on puolestaan Minna Canth 175 vuotispäivän kunniaksi pidettävä keskustelu. Sen moderoi Jenni Haukio ja keskustelijat ovat Elina Knihtilä, Jouko Jokinen, Minna Rytisalo.

Luontorunoudesta keskustelevat ja runojaan lukevat Pauliina Haasjoki, Jenni Haukio, Risto Rasa ja Sauli Sarkanen. Keskustelua vetää Tuija Välipakka. Tilaisuus kuullaan messuilla lauantaina 6.10.

Paikalla on myös kirjailija Juha Itkosen vetämä Lukutaitofoorumi ja haastattelussa tubettaja Mansikkka ja kirjailija Magdalena Hai.

Messuperjantaina mietitään myös miten lukemalla ja kasvaa, ja miksi vauvoille kannattaa lukea ja mitä. Virossa pojat on saatu lukemaan ja siitäkin kuullaan tapahtumassa.

Mikä on sitten Turun tulevaisuus? Kirjailijat keskustelevat siitä minkälaisena he näkevät Turun tulevaisuudessa. Paikalla ovat Riku Korhonen, Heli Laaksonen, Niina Repo ja Tommi Kinnunen.

Messuille sunnuntaina ilmaiseksi cosplay-asulla

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty cosplay-päivä saa jatkoa. Sunnuntaina 7.10. vietetään erityistä cosplay-päivää, jolloin messuille pääsee rooliasussa ilmaiseksi. Asuja arvioi raati ja paras palkitaan. Yksi tuomareista on kirjailija Johanna Sinisalo. Tapahtumassa järjestetään mm. paneeli aiheesta Mitä cosplay tarkoittaa ja miten sitä voi harrastaa Suomessa?
−Turun Kirjamessujen sunnuntai on rento, matalan kynnyksen cosplay-päivä, johon osallistuakseen voi olla joko täysin aloittelija, pitkän linjan harrastaja tai mitä tahansa siltä väliltä. Nyt jos koskaan on mahdollisuus päästää mielikuvituksensa valloilleen asunsa kanssa, kuvailee kokonaisuuden messuille tuottava kirjailija Salla Simukka.

Tuhannet koululaiset kutsutaan tapahtumaan

Turun kaupunki, Suomen tietokirjailijat sekä Äidinkielen opettajain liitto tukevat lasten ja nuorten osallistumista Turun Kirjamessuille. Messuille odotetaan perjantaina tuhansia koululaisia mm. Suunnista kirjaan -tapahtumaan. Suunnista kirjaan on koululaisille ja toisen asteen opiskelijoille järjestettävä tapahtuma, joka pyrkii lisäämään lukemisen iloa ja opettamaan tiedon etsimistä. Tänä vuonna Tietokirjallisuuden edistämiskeskus tarjoaa vapaaliput 4000 koululaiselle ja opiskelijalle. Tästä osuudesta Turun kaupunki on osaltaan mukana 3000 yläkoulu- ja lukioikäisen kirjamessuvierailun tukemisessa.
Lukukeskus ja runoilija Aura Nurmi kokoavat perjantaina lavalle Poetry Slam -raadin esityksen. Luvassa on räppiä, runoutta ja spoken wordiä. Oppilaista ja kriitikoista koostuva raati arvioi, kuka esiintyjistä esittää parhaimman tekstin ja miksi. Jokainen esiintyjä tuo raadin eteen arvioitavaksi runoutta ja riimejä.
Kirjastokaista suoralähettää kirjailijahaastatteluja messuilta perjantaina ja lauantaina. Lähetykset tehdään yhteistyössä Kirjasampon ja Turun Messukeskuksen kanssa www.kirjastokaista.fi/live
TS Opus -ohjemalehti ilmestyy 26.9. erikoisliitteenä Turun Sanomissa.

www.kirjamessut.fi
www.facebook.com/turunkirjamessut/
#kirjamessut #istutakirja #turunruokamessut
Samaan aikaan Turun Kirjamessujen kanssa järjestetään myös Turun Ruoka- ja Viinimessut
Lisätiedot ohjelmasta:
ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen, puh. 0400 415 687, seppo.puttonen@turunmessukeskus.fi

Lisätiedot messuista:
projektijohtaja Tiina Heiskari, puh. 050 487 2015, tiina.heiskari@turunmessukeskus.fi
viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotonen, puh. 040 505 6424, taina.parko-luotonen@turunmessukeskus.fi

Ennakkoakkreditointi messuille: https://www.turunmessukeskus.fi/medialle/akkreditointi/

20171007-DSC_9266

salla

20171007-DSC_9254

20171007-DSC_9489