Turun Messukeskus

Marttaenergialla voittoon Eppu Nuotion Anopinhampaalle Kirja à la Carte -palkinto 2018

Kolmannen Kirja à la Carte -palkinnon saajaksi on valittu kirjailija Eppu Nuotio ja hänen tuorein kirjansa Anopinhammas. Kirja on toinen osa Nuotion viime vuonna Myrkkykeiso-kirjalla aloittamasta sarjasta, jossa päähenkilönä on liki kuusikymppinen leskirouva Ellen Lähde. Kirjat kuuluvat dekkarien genreen, joskin perinteisistä lajin kirjoista ne poikkeavat melkoisesti. Hieman kärjistäen voi sanoa, että siinä, missä perinteinen dekkarisankari on viinaan tai Kukko-olueen menevä mies, Ellen on puutarhaa intohimoisesti harrastava reipas ja aktiivinen martta, joka ratkoo pulmatilanteita kokkaamalla karjalanpaistia tai leipomalla pullaa.

Nuotion tapa kertoa tarinaa on enemmän kuin Pohjanlahden verran etäällä muodikkaasta nordic noirista. Kirjat ovat kuin hyvin tehtyä maitokahvia. Lämminhenkisiä, mutta sen verran tummaa paahtoa, että juonen koukkuja riittää. Verta ja suolenpätkiä ei siihen tarvita. Marttamaista uteliaisuutta kylläkin, milteipä lusikan pistämistä joka soppaan, kuten yksi kirjan henkilöistä määrittelee.
Kirja à la Carte -ansioita Anopinhampaalla on kosolti. Sen kokkauskuvauksilla edes jonkinmoiset perustaidot hallitseva saa aikaan ainakin lammaslihapullia, kalasoppaa, siskonmakkarasoppaa, karjalanpaistia ja perunamunakasta. Kaikki hyvin pieteetillä ja ”oikeaoppisesti” kirjoitettua perinteen kartoitusta. Marttailtaan Ellen valmistaa punajuuripiiraita, lanttukukkoa, vuohenjuusto-fenkolipiirasta, punakaalisalaattia ja unelmatorttua; raaka-ainelista on luonnollisesti pitkä ja tarkka. Kaiken kruunuksi Ellen ilmoittautuu Turun Kauppahallin suureksi ihailijaksi, mikä jo sinänsä olisi ruokakirjapalkinnon arvoinen manifestaatio.

Kirja à la Carte -palkinto on Turun Kirja- ja Ruokamessujen yhteinen tunnustuspalkinto, jonka saajaksi valitaan messujen välisenä aikana ilmestynyt fiktiivisen teoksen, joka raadin mielestä parhaiten tuo esille ruokaa ja ruokakulttuuria ja käyttää niitä kerronnan olennaisena elementtinä. Ensimmäinen Kirja à la Carte -palkinto jaettiin 2016 ja sen sai kirjailija Donna Leon kirjasta Nuoruuden lähde. Viime vuonna palkittiin Heikki Valkama ja hänen teoksensa Pallokala.

Lisätiedot:
Markku Haapio, puh. 0400 512732, sähköposti: markkuhaapio@gmail.com
eppu nuotio

Kuva: Jere Satamo