Turun Messukeskus

Monien äänien messut houkutteli mukaan uusia messukävijöitä

Kaikkien kirjanystävien oma tapahtuma Turun Kirjamessut oli täynnä kiinnostavia kohtaamisia ja hyvää tunnelmaa. Turun Messukeskuksessa 6.-8.10 järjestetyt messut kokosivat yhteen 787 esiintyjää ja 490 ohjelmanumeroa. Näytteilleasettajia Kirjamessuilla oli noin 140. Kävijöitä tämän vuoden tapahtumassa oli yli 21 500. Samaan aikaan Kirjamessujen kanssa järjestettiin Turun Ruoka- ja Viinimessut.
Suomen juhlavuoden kunniaksi Kirjamessut nosti valokeilaan kotimaisen kirjallisuuden. Messulavoilla haastateltiin kirjasyksyn nimiä Alexander Stubbista Esko Valtaojaan. Messuilla esiintyi myös ruotsalainen mediapersoona ja sarjakuvataiteilija Liv Strömquist. Ensi vuoden Kirjamessujen teemana on naapurimaamme Viro.

Ohjelmapäälliköinä toimivat tänä vuonna kirjailijat Salla Simukka, Tommi Kinnunen ja Siri Kolu:
–Messuilla kierrellessä on huomannut tämän vuoden teemamme Yksi maa, monta ääntä on selvästi toteutuneen. Mukana on ollut todella monipuolisia puheenvuoroja kotimaisen kirjallisuuden kentältä, Kinnunen toteaa.

–Erityisesti on ilahduttanut se, että runous veti auditoriosalin täyteen väkeä, kun ohjelmassamme oli runouskeskustelu, jossa Anna Kortesalmi haastatteli Jenni Haukiota, Tapani Kinnusta ja Anja Salokannelta, Simukka kertoo.

Kirjamessujen uutuuksiin kuului tänä vuonna muun muassa uudistunut lasten alue.
–Lasten alueesta olen ollut suorastaan lapsellisen ylpeä. Yleisö on todella löytänyt lasten alueen, ja siitä on tullut paljon hyvää palautetta. Alueella on pyörinyt ohjelmaa ja mukana on myös sanataideparkki, jonne on voinut jättää lapsen hoitoon, Simukka sanoo.
Päätöspäivä sunnuntai toi Kirjamessuille aivan uusiakin kävijöitä kun messuilla vietettiin cosplay-teemaa. Messuilla muun muassa järjestettiin muun muassa parhaan cosplay-asun kisa. Loppukilpailuun osallistui 30 cossaajaa.

Kustantamoissa oltiin tyytyväisiä messumyyntiin

–Meillä myynti nousi selvästi viime vuonna, ja tänä vuonna määrä kohosi samoihin lukuihin. Tapahtuman jälkeen meille ei jää montaakaan kirjaa vietäväksi takaisin kotiin, kertoo Bonnier Kirjat Suomi Oy:n toimitusjohtaja Timo Julkunen.

Vuosittain suurta yleisösuosiota nauttii Turun Seudun Äidinkielenopettajien osasto, jossa oppilaat haastattelevat kirjailijoita. Turun klassillisen lukion toisen vuoden oppilas Vilma Meriö haastatteli jääkiekkoilijaa ja juuri kirjansa julkaissutta Jere Karalahtea.

–Se oli jännittävä hetki. Kuulin vasta aamulla, että haastattelen Karalahtea, koska alkuperäinen haastattelija oli sairastunut. Karalahti oli kuitenkin mukava, ja muutenkin olen messuilla päässyt haastattelemaan aivan mahtavia ihmisiä, Meriö hehkuttaa.

Kirjamessuilla nähtiin myös monia palkintojenjakoja sekä muita kirja-alan kohokohtia. Päätöspäivänä sunnuntaina Suomen Kirjailijaliitto jakoi Turun Kirjamessuilla palkintonsa, 10 000 euroa. Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto myönnettiin kirjailija Kaiho Niemiselle ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinto puolestaan kirjailija Esko-Pekka Tiitiselle.

Turun Ruoka- ja Viinimessujen kävijätutkimuksen mukaan ruokamessuilla eniten kiinnostuvat näytteilleasettajien osastot. Tänä vuonna osastojen erityisesti visuaalinen ilme ja sisällöllinen monipuolisuus keräsivät kiitosta.

− Osallistuminen on selvästikin nouseva trendi. Messukävijät haluavat itse kokeilla, maistaa, kokeilla ja kysellä, luonnehtii projektijohtaja Päivi Järvelä alan messujen kehittymistä.

Suurten yritysten, kuten Atrian ja Lidlin lisäksi paikalla olivat myös lukuisat pienemmät tuottajat mm. lähiruokateemalla. Messuilla päästiin mm. sirkkojen ja lupiinin makuun. Viinialueella puolestaan saatiin tietoa ja maistatusta uusimmista viineistä.

Messujen kokkikouluissa opeteltiin tänä vuonna paistamaan oikeaoppisesti pihvejä, tekemään smoothie ja ja valmistamaan sushia. Kokkikouluihin osallistui n. 200 messukävijää. Tastingit eli maistelutilaisuudet ovat yksi suosituimmista sisällöistä. Muun muassa Atrian Meet Meat -maisteluun osallistui viikonlopun aikana tuhansia vieraita.

Palkintoja messuilla

Turun Ruoka- ja Viinimessuilla jaettiin myös palkintoja. Turun Ruoka- ja Viinimessut jakoi Vuoden 2017 Kirja à la Carte -palkinnon voittajateokselle nimeltään Pallokala. Kirjan kirjoittaja on etenkin Image-lehden päätoimittajana tunnettu Japanin kulttuurin tuntija ja siitä kirjoja kirjoittanut Heikki Valkama. Palkinto jaetaan vuosittain yhdelle kaunokirjalliselle ruokaa käsittelevälle teokselle.
Toista kertaa jaettavan Haarukka-palkinnon puolestaan saivat ravintola Kaskiksen Simo Raisio ja Salon seurahuoneen Laura-Maria Laaksonen. Turun paistinkääntäjät haluavat tukea Turun alueen ruokakulttuuria ja nostaa esiin paikallisia osaavia kokkeja ja salipuolen työntekijöitä palkitsemalla heitä joka toinen vuosi Paistinkääntäjien haarukka-palkinnolla.

Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry palkitsi ruokakulttuurin edistämisestä Kotipellon puutarhan ja Turun Ruoka- ja Viinimessujen pitkäaikaisen ja tänä vuonna eläkkeelle siirtyvän projektijohtaja Päivi Järvelä.

Lisätiedot messuista:

Turun Messukeskus, puh. (02) 337 111
projektijohtaja Päivi Järvelä, puh. 040 742 7920, paivi.jarvela@turunmessukeskus.fi
ohjelmapäälliköt Tommi Kinnunen tommi.kinnunen@turumessukeskus.fi ja
Salla Simukka, puh. 040 833 9087, salla.simukka@turunmessukeskus.fi
viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotonen, puh. (040) 505 6424, taina.parko-luotonen@turunmessukeskus.fi
Twitter @ Kirjamessut @ turunmessukesku
Facebook: facebook.com/turunkirjamessut

ahalli

IMG_3845

IMG_4275

IMG_4291

IMG_3895

IMG_3916

 

IMG_4089

IMG_4311

IMG_4033

IMG_4064

IMG_4037