10:30 - 14:00 C-halli Ruokalava TURUN RUOKAMESSUKOKKI 2024: KILPAILU.

Ravintola-alan oppilaitokset kisaavat jo toistamiseen Turun Ruokamessukokin herruudesta.

 14:30 - 15:30 Tasting-tila SAMPPANJATASTING: TAITTINGER – TYYLIPUHDAS KLASSIKKO. (Osta liput!)

Champagne Taittinger on yksi Champagnen alueen arvostetuimmista ja vanhimmista tuottajista. Sen juuret juontavat vuoteen 1734. Tässä tastingissa pääsemme tutustumaan Taittingerin puhdaspiirteiseen linjaan ns. läpileikkauksena talon tyylistä. Aloitamme klassisella Taittinger Brut Reservellä ja päätämme aavistuksen makeaan Nocturneen.

Tastingin hinta 49 €
Tasting-tilassa – K-18.
Paikkoja on rajoitetusti.
Ilmoittautuminen on sitova ja hinta ei sisällä pääsylippua messuille.
Osta liput etukäteen: https://liput.messukeskus.fi/ tai messujen aikana Turun Messukeskuksen Infosta.

 14:45 - 15:00 C-halli Ruokalava TURUN RUOKAMESSUKOKKI 2024: PALKINTOJEN JAKO.
 15:00 - 15:45 C-halli Ruokalava KILTATUPIA, KROUVEJA JA KAHVILOITA. TURUN HISTORIALLINEN YHDISTYS.

Minkälaisissa tiloissa keskiajan Turussa kestitettiin vieraita ja milloin ensimmäiset kahvilat perustettiin Aurajoen varrelle? Entä miten Merthenin kellari liittyy Turun vilkkaaseen ravintoelämään ja milloin turkulaisissa ravintoloissa alettiin tarjoilla pöytiin ruokaa ja juomaa? Aiheesta keskustelevat arkeologi Ilari Aalto sekä historioitsija Topi Artukka.

 15:45 - 16:00 C-halli Ruokalava CHAÎNE DES RÔTISSEURS KERTOO TOIMINNASTAAN.
 16:00 - 16:45 C-halli Ruokalava OISHII – JAPANILAISTA KOTIRUOKAA. HEIKKI VALKAMA.

Kirjailija Heikki Valkama kertoo Oishii-kirjansa synnystä ja suhteestaan japanilaiseen ruokaan. Lavalla valmistetaan sesongin inspiroimia japanilaisia herkkuja.

 16:30 - 17:30 Tasting-tila SAMPPANJATASTING: VUOSIKERRAN JA KYPSYTYKSEN VAIKUTUS SAMPPANJAAN. (Osta liput!)

Tastingissa pääsemme keskittymään neljään samppanjaan, joista kaksi viiniä ovat useamman vuosikerran sekoituksia ja toiset kaksi vuosikerrallisia viinejä. Rinnakkain maistettuna kypsytyksen erot tulevat hyvin esille ja maistamisen taidot kehittyvät. Maistettavissa on myös Taittingerin kruunujalokivi Taittinger Comtes de Champagne 2013!

Tastingin hinta 49 €
Tasting-tilassa – K-18.
Paikkoja on rajoitetusti.
Ilmoittautuminen on sitova ja hinta ei sisällä pääsylippua messuille.
Osta liput etukäteen: https://liput.messukeskus.fi/ tai messujen aikana Turun Messukeskuksen Infosta.

 17:00 - 17:45 C-halli Ruokalava JESSEN TERVEISET MAAILMALTA. JESSE SÖDERLUND.

Keittiömestari Jesse Söderlund kokkaa ajankohtaisilla teemoilla sekä kertoo ruokatrendeistä Suomesta ja maailmalta.

 10:15 - 10:45 C-halli Ruokalava JESSEN TERVEISET MAAILMALTA. JESSE SÖDERLUND.

Keittiömestari Jesse Söderlund kokkaa ajankohtaisilla teemoilla sekä kertoo ruokatrendeistä Suomesta ja maailmalta. 

 10:45 - 11:00 C-halli Ruokalava KIRJA Á LA CARTE -PALKINTO.

Julkistetaan Turun Kirjamessujen oma palkinto kaunokirjalliselle teokselle, jossa ruoalla on merkittävä rooli. Markku Haapio ja Vilja-Tuulia Huotarinen jakavat palkinnon. Palkinnon ovat aiemmin saaneet mm. Ann-Christin Antell ja Outi Pakkanen.

 11:00 - 11:45 C-halli Ruokalava KUOHUVIININ TYYLIT, TRENDIT ja TULEVAISUUS. HEDON

Luennolla tutustumme kuohuviinin eri valmistustapoihin ja tyyleihin, vertailemme alueellisia eroja ja katsomme hieman kuohuviinin ja eritoten samppanjan tulevaisuuteen.

 12:00 - 12:45 C-halli Ruokalava KREETAN MAKUJA LAUTASELLA. WMOUNTAINS.

Tule mukaan matkalle tutustumaan Kreetan herkkuihin! Lavalla kokataan autenttisia kreikkalaisia ruokia laadukkaista kreetalaisista raaka-aineista. Samalla kuulet uusimmat trendit kreetalaisten viinien maailmasta.

 13:00 - 13:45 C-halli Ruokalava GLUTEENITONTA LEIVONTAA SADONKORJUUTEEMALLA. KELIAKIALIITTO RY.

Nyt leivotaan gluteenitonta sadonkorjuuteemalla! Marjo Jokinen Keliakialiitosta antaa vinkit syksyisen piirakan leivontaan.

 13:00 - 14:00 Tasting-tila SAMPPANJATASTING: VUOSIKERRAN JA KYPSYTYKSEN VAIKUTUS SAMPPANJAAN. (Osta liput!)

Tastingissa pääsemme keskittymään neljään samppanjaan, joista kaksi viiniä ovat useamman vuosikerran sekoituksia ja toiset kaksi vuosikerrallisia viinejä. Rinnakkain maistettuna kypsytyksen erot tulevat hyvin esille ja maistamisen taidot kehittyvät. Maistettavissa on myös Taittingerin kruunujalokivi Taittinger Comtes de Champagne 2013!

Tastingin hinta 49 €
Tasting-tilassa – K-18.
Paikkoja on rajoitetusti.
Ilmoittautuminen on sitova ja hinta ei sisällä pääsylippua messuille.
Osta liput etukäteen: https://liput.messukeskus.fi/ tai messujen aikana Turun Messukeskuksen Infosta.

 14:00 - 14:45 C-halli Ruokalava KAKKUJA, KIRJOJA ja MUITA ELÄMÄN ILOJA. ANNA PÖLKKI.

Kuinka kirjat ja kirjailijat muuttuvat kakuiksi ja mitkä asiat tuovat iloa elämään, kun on parantumaton psyykkinen sairaus? Pölkki leipoo lavalla uuden kirjansa ja Anni Swanin kunniaksi Metsien kaukainen sini -nimistä kakkua ja keskustelee elämän iloista Jesse Söderlundin kanssa.

 14:30 - 15:30 Tasting-tila SAMPPANJATASTING: TAITTINGER – TYYLIPUHDAS KLASSIKKO. (Osta liput!)

Champagne Taittinger on yksi Champagnen alueen arvostetuimmista ja vanhimmista tuottajista. Sen juuret juontavat vuoteen 1734. Tässä tastingissa pääsemme tutustumaan Taittingerin puhdaspiirteiseen linjaan ns. läpileikkauksena talon tyylistä. Aloitamme klassisella Taittinger Brut Reservellä ja päätämme aavistuksen makeaan Nocturneen.

Tastingin hinta 49 €
Tasting-tilassa – K-18.
Paikkoja on rajoitetusti.
Ilmoittautuminen on sitova ja hinta ei sisällä pääsylippua messuille.
Osta liput etukäteen: https://liput.messukeskus.fi/ tai messujen aikana Turun Messukeskuksen Infosta.

 15:00 - 15:45 C-halli Ruokalava RAKKAUDESTA RIISTARUOKAAN. LOUNAIS-SUOMEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ / NOVIDA.
 16:00 - 16:45 C-halli Ruokalava SISILIALAISEN RUOAN JA VIININ SALAT. BASEON.

Lähde tutustumaan Sisilian aurinkoisiin makuihin! Lavalla loihditaan trendikkään sisilialaisen keittiön suosikkeja ja fiilistellään niiden yhdistämistä paikallisiin viineihin. Tule kuulemaan vinkkejä, miten herättää viinivalinnalla Sisilian maut eloon!

 16:00 - 17:00 Tasting-tila SAMPPANJATASTING: VUOSIKERRAN JA KYPSYTYKSEN VAIKUTUS SAMPPANJAAN. (Osta liput!)

Tastingissa pääsemme keskittymään neljään samppanjaan, joista kaksi viiniä ovat useamman vuosikerran sekoituksia ja toiset kaksi vuosikerrallisia viinejä. Rinnakkain maistettuna kypsytyksen erot tulevat hyvin esille ja maistamisen taidot kehittyvät. Maistettavissa on myös Taittingerin kruunujalokivi Taittinger Comtes de Champagne 2013!

Tastingin hinta 49 €
Tasting-tilassa – K-18.
Paikkoja on rajoitetusti.
Ilmoittautuminen on sitova ja hinta ei sisällä pääsylippua messuille.
Osta liput etukäteen: https://liput.messukeskus.fi/ tai messujen aikana Turun Messukeskuksen Infosta.

 10:15 - 10:45 C-halli Ruokalava KIRJALLISTA KOKKAILUA VIIHDYTTÄVIEN LUONTOTARINOIDEN SIIVITTÄMÄNÄ. KIRJAILIJA HELI LAAKSONEN JA KEITTIÖMESTARI JESSE SÖDERLUND.

Kirjailija Heli Laaksonen on valinnut luontokirjoistaan mielenkiintoisimmat lajit – ja Jesse Söderlund valmistaa niistä inspiroituneena ruokaa.

 11:00 - 11:45 C-halli Ruokalava KREETAN MAKUJA LAUTASELLA. WMOUNTAINS.

Tule mukaan matkalle tutustumaan Kreetan herkkuihin! Lavalla kokataan autenttisia kreikkalaisia ruokia laadukkaista kreetalaisista raaka-aineista. Samalla kuulet uusimmat trendit kreetalaisten viinien maailmasta.

 12:00 - 12:45 C-halli Ruokalava HYVÄ, PAHA RUOKA – RUOAN ROOLI YHTEISKUNNASSA. VILLE-JUHANI SUTINEN.

Mikä on ruoan suhde politiikkaan ja vallankäyttöön? Ville-Juhani Sutinen kertoo esimerkkejä erityisesti 1900-luvun diktatuureista. Lavalla aihetta pohditaan yleisemmin ja valmistetaan myös ruokaa, jonka kautta avataan poliittisia näkökulmia.

 13:00 - 13:45 C-halli Ruokalava KETORUOKAVALIO. ELVIIRA KREBBER.
 14:00 - 14:45 C-halli Ruokalava RAKKAUDESTA RIISTARUOKAAN. LOUNAIS-SUOMEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ / NOVIDA.
 15:00 - 15:25 C-halli Ruokalava DELIVERDE.
 15:30 - 16:15 C-halli Ruokalava RAKKAAT ELÄIMET, JOITA SYÖMME. BENJAMIN PITKÄNEN & PAVEL TAHKOVUORI.
 16:20 - 17:00 C-halli Ruokalava JESSEN TERVEISET MAAILMALTA. JESSE SÖDERLUND.

Keittiömestari Jesse Söderlund kokkaa
ajankohtaisilla teemoilla sekä kertoo ruokatrendeistä Suomesta ja maailmalta.