Turun Messukeskus

Piha & Puutarha -messuilla Turussa on myynnissä harvinaisia jaloversoja ja rajoitettuja eriä taimiharvinaisuuksia

Piha & Puutarha -messut on yksi Turun Messukeskuksen kevätkauden odotetuimmista tapahtumista. Yhdessä Mökki & Meri -tapahtuman kanssa se herättää messuväen kevääseen 29.-31.3. Hallit ovat täynnä nähtävää.

Lounais-Suomen vahva puutarhaosaaminen näkyy mm. Ammattiopisto Livian koristelualueella. Koristeluja ja messualueita on ollut työstämässä noin 70 tekijää.
Messujen yleiskoristelualue on monimuotoinen kokonaisuus, jossa voi tutustua esimerkiksi kattopuutarhaan. Kukkivat koristelualueet, ideat, lehteen puhjenneet puut ja erilaiset merelliset teemat tuovat yleisön kesäaikaan.

Piha & Puutarha -messut toteutetaan yhteistyössä Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen, Ammattiopisto Livian, Kauppapuutarhaliitto Varsinais-Suomen piirin ja Suomen Kukkakauppiasliitto Varsinais-Suomen piirin kanssa.

Messujen perinnekasviosiossa on jaloversoja 1800-luvun omenalajikkeista. Messuilla on myös myynnissä jaloversoja neljästä harvinaistuneesta omenalajikkeesta, jotka ovat Rosenhäger, Winter Gylling, Röd Vinterkalvil ja Sommar Gylling. Omenan jaloversoja vartetaan myyntiin kaikkina messupäivinä. Historiallista puutarhatietoutta on tarjolla myös omenatiedon keräämisestä 1800-luvulla ja 1800-luvun Akatemian puutarhasta. Paikalla on mm. Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoita. Luonnonvarakeskuksen tutkija Maarit Heinonen haastattelee dahlioiden varmuuskokoelmasta kasviharrastaja Pasi Hurténia.

Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen osalta saa ostaa mehikasveja sekä rajoitetun erän harvinaisia parsajuurakoita, karhunlaukkaa ja sitruunaruohoa. Paikalla kannattaa olla hyvissä ajoin, mikäli haluaa saada harvinaisuuksia omaan puutarhaan. Yhdistyksen jäsenet ovat tehneet talkoilla upeita linnunpönttöjä, jotka koristavat messualuetta.

Kauppapuutarhaliiton 100-vuotinen taival on esillä messuosastolla ja osastolla voi osallistua tulppaanivaaleihin eli kauneimman tulppaanin valintaan.

Vanhat pelargonit herättävät muistoja. Piha & Puutarha -messuilla kävijä voikin tutustua ja hankkia vanhoja pelargoneja. Pelargonipuutarhuri Tiina Niittynen on perehtynyt pelargonioihin ja kertoo messuilla mm. siitä, mitä vanhat pelargonianimet kertovat.

Ilmakasveja, viherkattoja ja kukkakoruja

Messuilla on poikkeuksellisen hyvä mahdollisuus tutustua myös mm. ilmakasveihin. Mitä ovat ilmakasvit eli Tillandsiat ja miten näitä erikoisia, ilman multaa eläviä ilmakasveja voidaan käyttää vihersisustuksessa. Living with Air Plants -kirjan kirjoittaja puutarhatoimittaja ja yrittäjä Johanna Vireaho kertoo trendikkäistä ilmakasveista.

Messujen yleiskoristelualueella esitellään mm. kattopuutarhaa. Aiheeseen liittyen messuilla esiintyy maisemasuunnittelija, ympäristöbiologi Taina Suonio. Aiheena on, miten vihreyttä ja viihtyisyyttä voi lisätä viherkatoilla.

Viherkasvien ystäville on tarjolla vinkkejä ja kasveja voi myös messuilta hankkia. Viherkasvien keväthuollosta kertoo yrittäjä ja floristi Niina Autti.

Menestynyt floristimestari Pirjo Koppi esiintyy messuilla sunnuntaina 31.3. ja yleisöllä on mahdollisuus osallistua hänen kanssaan työpajaan, jossa valmistetaan kukkasormuksia.

Vinkit mm. kesäkeittiön herkkuistutukseen

Arboristi-puutarhuri Minna Toivanen esiintyy jokaisena messupäivänä. Aiheina ovat mm. trendikäs ruokapuutarha, kukkiva pikkupuu perennapenkissä, tuijien istutus, perhoset ja pölyttäjät ruukkupuutarhassa ja kesäkeittiön herkkuistutus.

Terassisisustamisen uusista trendeistä puhuu sisustusbloggaaja Hanna Leino.

Kauppapuutarhaliitosta kasvihuoneviljelyn asiantuntija Lassi Remes tulee kertomaan miten kotipuutarhuri onnistuu taimikasvatuksessa.

Yleisö seuraamaan kukkasidontakilpailua

Messuilla järjestetään kukkasidontakilpailu 30.3. Kyseessä on Suomen Kukkakauppiasliiton Varsinais-Suomen piiri ry, Interflora-Suomi ry ja Ammattiopisto Livian järjestämä kilpailu.
Kilpailusarjoja on kaksi. Interflora Cupissa vähintään toisen kilpailijan tulee olla Interfloran jäsenliikkeestä tai henkilöjäsen. Turku Open on puolestaan kaikille avoin kukkasidontakilpailu.
Kilpailun juontaa tv:stäkin tuttu Ove Salmela.

Mökki ja Meri vie kesämökkitunnelmiin

Mökki & Meri -messujen puolella on useita kalastukseen liittyviä aiheita. Kalastusopas ja bloggaaja Pasi Tuike kertoo mökkikalastajan jigaus. Kalastusopas Jani Ollikainen ja mm. tv:stä tuttu Osku Valtonen kertovat miten saa ennätyshaeun. Messuohjelmassa kuullaan myös vinkkejä ja niksejä.

Ensimmäistä kertaa mukana on myös SF-Caravan Turku ry:n keväiset messutreffit. Myynnissä on myös kymmeniä matkailuautoja ja -vaunuja ja ohjelmalavalla kuullaan mielenkiintoisia esityksiä matkailuajoneuvoharrastuksesta.

Piha & Puutarha -messut 29.-31.3.
Avoinna perjantaina ja lauantaina kello 10-18 ja sunnuntaina kello 10-17
www.pihapuutarhamessut.fi

Lisätiedot:
projektijohtaja Tiina Heiskari, puh. 050 487 2015, tiina.heiskari@turunmessukeskus.fi

Vinkkejä messukäyntiin, ohjelmapoiminnat:

Kukkateema 31.3. Tuolloin messuilla esiintyy palkittu floristimestari Pirjo Koppi. Messuilla on mahdollisuus valmistaa myös kukkakoruja.

Greencare-Työnäytösalueella on koko viikonlopun ajan työnäytöksiä. Aiheina mm. Trendikäs ruokapuutarha ja perhoset ja pölyttäjät ruukkupuutarhassa. Arboristi-puutarhuri Minna Toivanen

Vanhat suomalaiset pelargonit. Pelargonipuutarhuri Tiina Niittynen, Pelargonitaivas

Rosenhäger, Winter Gylling ja muut vanhat eurooppalaiset omenalajikkeet prof. Sahlbergin 1800-luvun omenatarhassa. Projektipäällikkö Maarit Heinonen, LUKE
Trendikkäät ilmakasvit. Living with Air Plants kirjan kirjoittaja puutarhatoimittaja ja HUONE ett RUMin yrittäjä Johanna Vireaho kertoo trendikkäistä ilmakasveista.

Terassisisustamisen uudet trendit. Stylisti ja sisustuskuvaaja Hanna Leino
Miten aloittaa oma hunajatuotanto? Minna Karvinen, Mbee Oy
Lauantaina on kukkien sidontakilpailu Interflora Cup/Turku Open. Tapahtuman juontaa Owe Salmela.

Tutkija Maarit Heinonen Luonnonvarakeskuksesta haastattelee dahlioiden varmuuskokoelmasta kasviharrastaja Pasi Hurténia.

Omenan jaloversojen varttamista Perinnekasviosastolla B/53-54 (5 euroa)

Miten saat ennätyshauen? Kalastusopas Jani Ollikainen ja sohvaperunoista tuttu Osku Valtonen

Matkailuajoneuvo – väline kaikkeen harrastamiseen. Olli Haverinen, Import Forum.