Turun Messukeskus

Piha & Puutarha -messut virittää kesätunnelman

Piha & Puutarha -messut on yksi Turun Messukeskuksen kevätkauden odotetuimmista tapahtumista. Yhdessä Mökki & Meri -tapahtuman kanssa se herättää messuväen kevääseen 29.-31.3.

Lounais-Suomen vahva puutarhaosaaminen näkyy mm. Ammattiopisto Livian koristelualueella. Se on monimuotoinen kokonaisuus, jossa voi tutustua esimerkiksi kattopuutarhaan. Kukkivat koristelualueet, ideat, lehteen puhjenneet puut ja erilaiset merelliset teemat tuovat yleisön kesäaikaan.

Piha & Puutarha -messut toteutetaan yhteistyössä Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen, Ammattiopisto Livian, Kauppapuutarhaliitto Varsinais-Suomen piirin ja Suomen Kukkakauppiasliitto Varsinais-Suomen piirin kanssa.

Harvinaisuuksia tarjolla rajoitettu erä

Messujen perinnekasviosiossa on jaloversoja 1800-luvun omenalajikkeista. Messuilla on myynnissä jaloversoja neljästä harvinaistuneesta omenalajikkeesta, jotka ovat Rosenhäger, Winter Gylling, Röd Vinterkalvil ja Sommar Gylling. Omenan jaloversoja vartetaan myyntiin kaikkina messupäivinä.

Historiallista puutarhatietoutta on tarjolla myös omenatiedon keräämisestä 1800-luvulla ja 1800-luvun Akatemian puutarhasta.

Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen osalta saa ostaa mehikasveja sekä rajoitetun erän harvinaisia parsajuurakoita ja sitruunaruohoa. Paikalla kannattaa olla hyvissä ajoin, mikäli haluaa saada harvinaisuuksia omaan puutarhaan.
Yhdistyksen jäsenet ovat tehneet talkoilla mm. upeita linnunpönttöjä, jotka koristavat messualuetta.

Vanhat pelargonit herättävät muistoja. Piha & Puutarha -messuilla kävijä voikin tutustua ja hankkia vanhoja pelargoneja. Pelargonipuutarhuri Tiina Niittynen on perehtynyt pelargonioihin ja kertoo messuilla mm. siitä, mitä vanhat pelargonianimet kertovat.

Luonnonvarakeskuksen projektipäällikkö Maarit Heinonen haastattelee tapahtuman aikana dahlioiden varmuuskokoelmasta kasviharrastaja Pasi Hurténia.

Ilmakasveja, viherkattoja ja kukkakoruja

Messuilla on poikkeuksellisen hyvä mahdollisuus tutustua myös ilmakasveihin. Mitä ovat ilmakasvit eli Tillandsiat ja miten näitä erikoisia, ilman multaa eläviä ilmakasveja, voidaan käyttää vihersisustuksessa? Living with Air Plants -kirjan kirjoittaja puutarhatoimittaja ja yrittäjä Johanna Vireaho kertoo näistä trendikkäistä ilmakasveista.

Messujen yleiskoristelualueella esitellään mm. kattopuutarhaa. Aiheeseen liittyen messuilla esiintyy maisemasuunnittelija, ympäristöbiologi Taina Suonio. Aiheena onkin miten vihreyttä ja viihtyisyyttä voi lisätä viherkatoilla.
Viherkasvien ystäville on tarjolla vinkkejä ja kasveja voi myös messuilta hankkia. Viherkasvien keväthuollosta kertoo yrittäjä ja floristi Niina Autti.

Menestynyt floristimestari Pirjo Koppi esiintyy messuilla sunnuntaina 31.3. ja yleisöllä on mahdollisuus osallistua hänen kanssaan työpajaan, jossa valmistetaan kukkasormuksia.

Vinkit kesäkeittiön herkkuistutukseen

Arboristi-puutarhuri Minna Toivanen esiintyy jokaisena messupäivänä. Aiheina ovat mm. trendikäs ruokapuutarha, kukkiva pikkupuu perennapenkissä, tuijien istutus, perhoset ja pölyttäjät ruukkupuutarhassa ja kesäkeittiön herkkuistutus.

Terassisisustamisen uusista trendeistä puhuu sisustusbloggaaja Hanna Leino.

Kauppapuutarhaliitosta kasvihuoneviljelyn asiantuntija Lassi Remes tulee kertomaan miten kotipuutarhuri onnistuu taimikasvatuksessa.

Yleisö seuraamaan kukkasidontakilpailua

Messuilla järjestetään kukkasidontakilpailu lauantaina 30.3. Kyseessä on Suomen Kukkakauppiasliiton Varsinais-Suomen piiri ry:n, Interflora-Suomi ry:n ja Ammattiopisto Livian järjestämä kilpailu.
Kilpailusarjoja on kaksi. Interflora Cupissa vähintään toisen kilpailijan tulee olla Interfloran jäsenliikkeestä tai henkilöjäsen. Turku Open on puolestaan kaikille avoin kukkasidontakilpailu. Kilpailun juontaa tv:stäkin tuttu Ove Salmela.

Kalastusta ja karavaanarimatkailua

Mökki & Meri -messujen puolella on useita kalastukseen liittyviä aiheita. Kalastusopas ja bloggaaja Pasi Tuike kertoo mökkikalastajan jigauksesta. Kalastusopas Jani Ollikainen ja mm. tv:stä tuttu Osku Valtonen kertovat miten saa ennätyshauen. Messuohjelmassa kuullaan myös vinkkejä ja niksejä mökkikalastajille.

Ensimmäistä kertaa mukana on myös SF-Caravan Turku ry:n keväiset messutreffit. Myynnissä on myös kymmeniä matkailuautoja ja -vaunuja ja ohjelmalavalla kuullaan mielenkiintoisia esityksiä matkailuajoneuvoharrastuksesta.

Piha & Puutarha -messut 29.-31.3.
Avoinna perjantaina ja lauantaina kello 10-18 ja sunnuntaina kello 10-17

www.pihapuutarhamessut.fi
#puutarhamessut

Lisätiedot:
projektijohtaja Tiina Heiskari, puh. 050 487 2015, tiina.heiskari@turunmessukeskus.fi