Turun Messukeskus

Pirjo Mönkkönen, Mimis Kotipellon puutarha – Vuoden Puutarhuri

Lounais-Suomen Puutarhayhdistys ry on valinnut vuoden 2017 puutarhuriksi kauppapuutarhuri Pirjo Mönkkösen, Mimis Kotipellon puutarhan yrittäjän Nousiaisista. Valinta tehtiin Turun Piha & Puutarha -messujen yhteydessä.
Pirjo opiskeli Tuorlan aikuiskoulutuksessa vuosina 1993-1997 ja valmistui puutarhuriksi v. 1998. Kauppapuutarhuri hänestä tuli, kun hän osti v. 1997 miehensä Tapion kanssa Nousiaisten Nutturlasta Kotipellon Puutarhan. Puutarha tuli myyntiin, kun entisillä omistajilla ei ollut omassa perheessä jatkajaa. Pirjon ja Tapion työnjako oli alusta asti selvä: Pirjo hoitaa kasvien kasvatuksen ja Tapio entisenä konetila-asentajana pitää huolta, että kasvihuoneet ja laitteet pysyvät toimintakunnossa.

Kotipellon Puutarha on Mönkkösten aikana kokenut monia muutoksia. Alkuun muutoksia tapahtui lähinnä omistajissa eli heidän ammattitaito karttui. Pirjo tilittää heidän kokemuksiaan seuraavasti:
– Aivan alussa me pyrimme viljelemään kasvihuonekurkkua samalla tapaa kuin entiset omistajat. Vähitellen opimme puutarhaviljelijöiksi, mutta puutarhan kasvihuoneet eivät olleet enää taloudellisia kurkun tuotannossa, joten v. 2009 lopetimme sen viljelyn.
– 2010 kehitimme tuotemerkin Mimis’in ja aloitimme Mimis-erikoissalaattien tuotannon, alussa tuotteemme olivat Babyleaf-salaatteja. Vähitellen otimme mukaan versotuotteita, lehtimausteita ja syötäviä kukkia ja löysimme oman tuotteen. Uusi kehitysvaihe alkoi, kun mukaan tuli vävymme Niko Honkanen, joka otti päävastuun markkinoinnissa ja toi asiakaslähtöisen näkökulman tuotekehittelyyn.

Itse puutarhalaitosta on kehitetty myös 20 vuoden aikana. Näin Pirjo muistelee tekniikan kehitystä:
– Melko pian huomasimme, että öljylämmitys haaskaa rahaa ja investoimme kiinteän kotimaisen polttoaineen käyttöön, poltamme nyt pääasiassa myllyteollisuudesta saatua kaurankuorijauhoa.
– Kasvihuoneiden katteiksi on vaihdettu kennolevyjä, mikä osaltaan vähentää lämmitystarvetta. Salaatti- ja yrttikasvien viljelyn alettua on kasvihuoneisiin asennettu erilaisia pöytäratkaisuja ja puutarhaan on korjattu pakkaamo. Tuotantoa on tehostettu myös valotusta parantamalla.
Nikon otettua v. 2012 markkinavastuun markkinointi tehostui, mistä syystä tuotantoakin oli lisättävä. Ulkomaille Mimis-tuotteita on saatu myytyä Hongkongiin ensin ravintoloille ja tänä keväänä myös vähittäiskauppaketjulle, myös ruotsalaisen tukkukaupan kanssa on sovittu ensimmäisistä merkittävistä tuote-erätoimituksista.

Uutta kysyntää on tullut myös uusien tuotteiden kehittämisen kautta. Kotipellon Puutarhan nykyiset 2800 m2 suuruiset kasvihuoneet eivät pysty enää tuottamaan kasvaneen kysynnän vaatimia määriä, mutta kapasiteettiongelma on jo ratkaistu.

– Olemme vuokranneet Uudestakaupungista kalanviljelylaitoksen hukkalämpöä käyttävän Sybimarin 1400 m2 kasvihuoneen 1.4 alkaen, missä aloitetaan tuottamaan uutta tuotesarjaa Mimis Versot, joka on ekologisesti kasvatettu, hiilijalanjälki lähes nolla ja luomua.
– Kapasiteetti riittänee lähitulevaisuuden kysynnän kattamiseen, toivoo Pirjo.
Vuoden Puutarhurista on siis kehittynyt verraten nopeasti yhden kasvin tuottajasta yli 100 lajin kasvattajaksi, eikä kehitys osoita vieläkään hidastumista.

Haastattelu: Juhani Piirainen
Yhteystiedot: https://www.mimis.fi/

Kuva: Pirjo ja Tapio Mönkkönen
IMG_2325