Turun Messukeskus

Programmet för Åbo Bokmässa publiceras 3.9 Lär känna Estland på Åbo Bokmässa 5–7.10

Årets upplaga av Åbo Bokmässa den 5–7 oktober presenterar bland annat estnisk litteratur och kultur. Med finns ett stort antal författare, bland annat några av de största namnen inom den estniska samtidslitteraturen: Kai Aareleid, Jaak Jõerüüt, Andrei Ivanov, Paavo Matsin och Valdur Mikita. Ett flertal böcker från populära estniska författare utkommer i år på finska. Programmet produceras av Estlandsinstitutet i Finland, Finlands ambassad i Estland, Tuglas-sällskapet och förbundet Suomen Viro-yhdistysten liitto. Även programchef Jenni Haukio har deltagit i planeringen av temahelheten.

Särskilda inslag i programmet som sammanställts av mässans programchef Seppo Puttonen är skyddet av Östersjön, naturlyrik och återvinning.

– Ett dussintal av författar- och expertdiskussionerna tangerar hållbar utveckling och skyddet av Östersjön, berättar Puttonen.
Man kommer även att dela ut granfrön till besökarna med tanken att de ska kunna ”plantera böcker”. Mässan bjuder även på högläsning för barn samt introduktioner till poesi, fantasylitteratur och deckare.

Programmet gör även plats för årets mest omtalade finländska böcker och författare. Till författargästerna hör bland andra Rafael Donner, Olli Jalonen, Riikka Pulkkinen, Kari Hotakainen, Sirpa Kähkönen, Heli Laaksonen, Pauliina Rauhala och Niina Repo.

På fredagen ordnas ett Poetry Slam sammanställt av Läscentrum och poeten Aura Nurmi som kombinerar rap, dikter och spoken word. En jury bestående av studerande och kritiker väljer det bästa textframförandet och ger sin motivering. Uppträdandena består av dikter och rim som bedöms av juryn.

Mässans besöks även av den mexikanska författaren Laia Jufresa (Fabriikki Kustannus). Hon växte upp i molnskogarna i Veracruz, bodde som ungdom i Paris, återvände som vuxen till Mexico City och bor för närvarande i Edinburgh. År 2017 utsågs hon till en av de mest betydande unga författarna i Latinamerika. På Åbo Bokmässa släpps den finska översättningen av hennes debutroman Umami (2014). Boken har även översätts till bland annat engelska, italienska, franska, turkiska, nederländska och danska. Umami är en human och varm berättelse om vardagen i Mexiko, som ofta får mindre uppmärksamhet än drogkartellerna och våldet.

Gratis inträde för cosplayare på söndagen

Cosplay-dagen som lanserades i fjol är tillbaka i år. Söndagen den 7 oktober är en cosplay-dag på mässan och alla som kommer utklädda får gå in gratis. Dräkterna bedöms av en jury och den bästa vinner ett pris. En av jurymedlemmarna är författaren Johanna Sinisalo. På mässan ordnas en paneldebatt på temat Vad är cosplay och hur kan man utöva det i Finland?
– Söndagen ska vara ett avslappnat evenemang med låg tröskel att delta för både nybörjare och erfarna cosplayare och allt däremellan, en chans för alla att låta fantasin flöda, berättar författaren Salla Simukka, som ansvarar för cosplay-dagen.

Mässans barnområde är lika spännande och lockande som alltid. Området har illustrationer av svensk-estniske Ilon Wikland och pysselverkstäder där man bland annat kan göra bokmärken av Wiklands illustrationer. På området finns även massor av nya barnböcker donerade av förlagen.

Tusentals skolelever inbjudna

Åbo Stad, Finlands facklitterära författare och Äidinkielen opettajain liitto vill ge barn och unga möjlighet att uppleva bokmässan. På fredagen kommer mässan att besökas av tusentals skolelever som deltar i Kurs på boken, en bokorientering för skolelever och gymnasie- och yrkesskolelever. Målet är att sprida läsglädje och lära eleverna att söka information. Centret för främjande av facklitteratur delar i år ut inträdesbiljetter till 4 000 skolever och studerande. Åbo stad bidrar till kostnaderna för 3 000 av dessa fribiljetter, som kommer att delas ut till högstadie- och gymnasieelever.

Programmet för Åbo Bokmässa offentliggörs 3.9 på www.kirjamessut.fi och i TS Opus.

www.kirjamessut.fi
www.facebook.com/turunkirjamessut/

Parallellt med bokmässan arrangeras även Åbo Mat- och Vinmässa.
Mer information om programmet:
programchef Seppo Puttonen, tfn 0400 415 687, seppo.puttonen@turunmessukeskus.fi

Mer information om mässan:
projektledare Tiina Heiskari, tfn 050 487 2015, tiina.heiskari@turunmessukeskus.fi
kommunikationschef Taina Pärkö-Luotonen, tfn 040 505 6424, taina.parko-luotonen@turunmessukeskus.fi
Programsläpp för medier måndagen 3.9 kl. 11 på Studion i Åbo Stadsbibliotek