Turun Messukeskus

Rohtoa, myrkkyä, iloa ja voimaa. Piha & Puutarha -messuilla etsitään vanhoja pioneja ja tutustutaan kaupunkipuutarhaan

Turun Messukeskuksessa koivut ovat jo lehdessä ja tunnelma on kesäinen. Ammattiopisto Livian messuille tekemä yleiskoristelu on tällä kertaa vihreä kaupunkikeidas. Vinkkejä on luvassa niitä hakeville myös messuosastoilla.

Messut toteutetaan yhteistyössä Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen, Ammattiopisto Livian, Kauppapuutarhaliitto Varsinais-Suomen piirin ja Suomen Kukkakauppiasliitto Varsinais-Suomen piirin kanssa.
Piha & Puutarha -messuilla 6.-8.4. tutustutaan tällä kertaa mm. myrkkykasveihin ja puutarhan tuholaisiin. Messujen yhtenä tähtenä ovat rakkaat pionit.
Messujen ohjelmassa puutarhaneuvos Arno Kasvi antaa vinkit siihen, mitä kannattaa viljellä kotipuutarhassa, maisemasuunnittelija Eva Wuite stailaa kasveilla ja hortonomi Sari Weckström opastaa fengshuista parvekkeella.
Messujen suosituissa työnäytöksissä päästään katsomaan kesäkukkien trendejä, puiden istutusta ja kasvikumppaneita yhdessä Greencaren ja arboristi-puutarhuri Minna Toivasen matkassa.

Puutarhakasvit rohtoina, myrkkykasvit myös esittelyssä

Herbalisti Henriette Kressin kiinnostusta herättänyt esitys valaisee puutarhakasvien käyttöä mm. rohtona. Biotuksen Heini Koskula kertoo minkälaisia petoja voidaan ottaa avuksi kotikasvihuoneisiin ja muihin suljettuihin tiloihin. Koskula puhuu otsikolla Riesaa ripsiäisistä, punkista päänvaivaa.

Louhisaaren myrkkykasvit tarjoavat messujen perinnekasviosastolla mielenkiintoista tutustuttavaa. Ukonhattu, ritarinkannus, sormustinkukka, hullukaali, myrkkykatko ja mm. belladonna ovat esittelyssä kuvin ja joitakin kasveja on myös näytillä. Messujen jälkeen ne siirtyvät Louhisaareen odottamaan istutusta.

Suomen PuutarhaPerinne ry on puolestaan uusi yhdistys, jossa keskitytään keräämään ja säilyttämään puutarha-alan ammattien ja harrastustoiminnan perinnettä. Jäsenhankinta alkaa näiltä messuilta.

Vanhat pionit kuulutuksilla esiin

Onko sinulla juhannuspioni, kuolanpioni, tillipioni, kartanopioni tai vaikkapa tarhapioni? Havainnoista voi kertoa Luonnonvarakeskukselle messujen aikana. Luonnonvarakeskus kuuluttaa Piha & Puutarha -messujen aikana erityisesti 1950-luvulla tai aiemmin peräisin olevia pionilajeja. Pioniaiheisia luentoja on luvassa messuilla perjantaina ja lauantaina. Pionin koti myy erilaisia näyttäviä pioneja.

Puumaja on elämys

Kävijät pääsevät katsomaan visuaalisesti mielenkiintoista toteutusta, kun Kukkakauppa Bronco rakentaa messuhalliin urbaanin puumajan. A-hallin takaseinälle kohoaa urbaani puumaja-näyttely, josta löytyvät ideat puutarha-, terassi- ja parvekehyggeilyyn. Kokonaisuus on rakennettu sisustukselliseksi viherkeitaaksi, joka kohoaa kahdeksan metrin korkeuteen. Esille on nostettu useita hauskoja kierrätysideoita sekä oivaltavat vinkit viherkasvien kesälomailuun.
Turun Piha ja Puutarha -messujen monipuolinen yleiskoristelu on Ammattioppilaitos Livia käsialaa. Koristelu toivottaa messuvieraat tällä kertaa tervetulleeksi vihreään puutarhaan. Kävijä voi pistäytyä romanttiseen pyörivään puutarhaan tai vaikkapa huolettomaan puutarhaan, jossa villiyrtit kasvavat vapaasti. Luonnonkivipuutarhassa tutustutaan mm. uutuuskiveen, ruukku- ja metsäpuutarhasta puolestaan saa hyviä vinkkejä omalle tontille.

Euron istutuksia

Yleisöä yllätetään mm. Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen mainioilla variksenpelättimillä, joiden aihioita on myös kaupan. Näytteilleasettajien ja yhdistysten taimitoreilta löytyvät kevään suosikit. Tarjolla on mm. orvokkeja, pelargoneja, kurjenmiekkoja ja yrttejä.
Kauppapuutarhaliitto Varsinais-Suomen messuosastolla maistellaan pikkusyötäviä ja niin aikuis- kuin lapsikävijät voivat eurolla istuttaa ja viedä tuotteen kotiin. Kauppapuutarhat tutustuttavat yleisön myös tuholaisiin, jotka pidetään messujen aikana hyvin aisoissa.
Kukkakauppiaat tekevät messuilla näyttäviä kukkasidontatöitä. Myös lapset pääset kokeilemaan kukkien sitomista.

Piha & Puutarha -messujen kanssa samanaikaisesti järjestetään Mökki & Meri -tapahtuma.

Lisätiedot messuista:
Turun Messukeskus Oy, projektijohtaja Tiina Heiskari, puh. 050 487 2015, tiina.heiskari@turunmessukeskus.fi

Avoinna 6.-8.4. kello 10-17.
Samaan aikaan Mökki & Meri -tapahtuma

www.pihapuutarhamessut.fi
www.mokkimeri.fi

koristelua2 koristelua3

IMG_0202[1]IMG_0193[2]

koristeluaIMG_0199[1]