Turun Messukeskus

Runo-Kaarina-voittaja 2018 on julkistettu

”Kierrän tunteen auki ja kirjoitan siitä”

Vuodesta 1994 lähtien vuosittain järjestetyn valtakunnallisen Runo-Kaarina-esikoisrunokokoelmakilpailun voittaja on julkistettu. Kilpailuun tuli tänäkin vuonna yli 200 käsikirjoitusta, joista kirjailija Kari Levolan johtama raati valitsi voittajaksi tamperelaisen Annariitta Linjaman käsikirjoituksen. Kaarinan kaupunki on kustantanut Linjaman esikoiskokoelman, ja se kantaa nimeä Kädet, joiden kautta olen kulkenut.

Linjama (s. 1970) kertoo kirjoittamisen olleen hänelle tapa jäsentää maailmaa pienestä pitäen, ja hän kirjoittaakin melkein päivittäin. Ajatuksia ja tunteita herättävät niin karmeat uutiset kuin lähipiirin tapahtumatkin. ”Kun jokin ajatus tai tunne kasvaa mielessäni niin suureksi, etten pysty sitä enää muuten käsittelemään, kierrän tunteen auki ja kirjoitan siitä, niin, että sen voi nähdä”, Linjama kertoo.

Toisinaan prosessi on valtavan hidas, toisinaan hieman mutkattomampi. ”Suomen kielessä hienointa on se, että asiat voi sanoa niin loputtoman monella tavalla. Toisinaan hion yhtä säettä kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja, ja silti, juuri se säe saattaa jäädä runosta kokonaan pois.” Sanojen loksahtaminen lopulta kohdalleen kuitenkin palkitsee: ”Suurimman onnistumisen tunteen herättää se, kun saa yhteen lauseeseen mahtumaan kokonaisen tarinan tai suuren tunteen. Sillä hetkellä ajattelen, että se voisi ehkä herättää muissakin ihmisissä jonkinlaisia väristyksiä.”

Alakuloisilla vesillä

”Kyllähän se väistämättä ajautui hieman alakuloisille vesille”, luonnehtii Linjama esikoiskokoelmaansa. Vaikka runojen tunnekirjo ulottuu laidasta laitaan, nousee yksi tunne kirjoittajalle itselleen ylitse muiden: ”Siinä kuuluu suru. Isäni kuoli syksyllä 2016, ja teksteissä ovat läsnä pelko ja suru ja toisaalta kaiut lapsuudesta. Oli helppoa mennä runoissa kuusen alle piiloon ja surra isää.” Linjaman musiikkisuvun yllättänyt äkillinen kuolema oli se, joka lopulta sai Annariitan panostamaan kirjoittamiseen tosissaan ja esimerkiksi saattamaan kokoelmansa kilpailuvalmiuteen: ”Isän lähdettyä tajusin aivan konkreettisesti, että omat haaveensa täytyy toteuttaa. Olen sen tavallaan isälle velkaa.”

Jokainen kuitenkin löytää Linjaman runoista omat tarinansa, omat järkyttävät uutisensa ja omat lohdullisemmat säkeensä. ”En dokumentoi todellisia tilanteita tai hetkiä. Lähtökohtana on aina oma tunne tai ajatus, jonka ympärille olen synnyttänyt tarinan. Toivon, että kokoelma, yksittäinen runo tai jopa yksittäinen säe herättäisi lukijassa jonkun tunteen tai ajatuksen. Silloin voisin ajatella, että tekstini on tehnyt tehtävänsä, enkä ole kirjoittanut turhaan.”

”Runoilijan kypsä ja vaikuttava kosketus” – palkintoraadin kommentti

Runo-Kaarina-raati valitsi puheenjohtajansa Kari Levolan johdolla Linjaman kokoelmakäsikirjoituksen yli kahdensadan kokoelman joukosta. Levola luonnehtii voittajakokoelmaa: ”Annariitta Linjaman runous on hämmentävällä tavalla ehyttä ja haurasta yhtaikaa. Runo on prosessissa, kudosta, jossa tummienkin sävyjen kautta kuljetaan mahdollisia valoja kohti. Harvoin näkee esikoiskokoelmaa, josta Linjaman teoksen tavalla nousee tekijänsä omin ääni, runoilijan kypsä ja vaikuttava kosketus.”

Levolan vetämään raatiin on nimetty vuosiksi 2018−2021 vuoden 2015 voittaja Raisa Jäntti, kirjailijat Mika Terho ja Tommi Parkko sekä Kaarinan kaupungin edustajat: kirjastotoimenjohtaja Ritva Nurminoro, kansalaisopiston rehtori Risto Jaakola ja vapaa-ajan lautakunnan edustaja Kirsi Lehto.

Löydetyksi tuleminen tuntuu hienolta

Annariitta Linjama asuu kuopuksensa kanssa Tampereella Näsijärven rannalla. Kirjoittamisen lisäksi hän nauttii hetkistä lastensa kanssa sekä luonnosta ja valokuvauksesta. Linjama opiskelee Tampereen yliopistossa informaatiotutkimusta ja interaktiivista mediaa ja työskentelee sihteerinä. Luovaa kirjoittamista hän on opiskellut muun muassa Viita-akatemian kolmivuotisessa kirjoittajakoulussa.

Kun Kari Levola soitti Linjamalle elokuussa ja ilmoitti voitosta, oli tämä onnellinen ja otettu. ”Olen tosi kiitollinen. Ymmärrän hyvin, miten vaikeaa runoilla on tänä päivänä päästä läpi. Siksi tuntuu niin hienolta, että oma teksti on huomattu, se kannustaa. Ensimmäinen oma julkaistu kirja. Se on niin hieno juttu, että juuri nyt ei voisi oikeastaan hienommalta tuntua”, Linjama tiivistää.

 

Kuvaaja Suvi Roiko

Linjama_c_Suvi_Roiko