Turun Messukeskus

Bygg- och renoveringsmässa på Åbo Mässcentrum

Byggmässan på Åbo Mässcentrum har mycket intressant att erbjuda bygg- och renoveringsintresserade konsumenter. Bygga & Inreda har cirka 300 utställare och går av stapeln den 12–14 februari.
Många välbekanta produkter och tjänster finns att köpa på mässan. Med finns också en hel rad nyheter att bekanta sig med, till exempel en doftvägg från Sarokas – tänk dig bara att vakna till doften av lavendel. Vårens heta bastutrender är vitt och tredimensionella träytor.

I år bjuder mässan dessutom på mängder av tips och goda råd. Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus PRKK ry håller tre utbildningar på mässan som är gratis för alla. En för renoverare, en för alla som planerar att bygga egnahemshus eller sommarstuga och en renoveringsutbildning för bostadsbolag.

Föreningens ordförande Mikko Juva berättar att husbyggandet ser ut att ta fart. Även föreningens medlemsantal har ökat med tre procent. Husbyggnadsindustrin rf:s regionchef Markku Leppälehto har också noterat den positiva utvecklingen. Ett flertal offentliga byggprojekt i Sydvästra Finland har gett byggbranschen lite ljusare utsikter.

I samband med årets mässa ordnas också en bloggarträff. Bloggarna deltar även i en stylingtävling, där uppgiften är att skapa en myshörna i olika rum. På mässan uppträder också bland andra Saija Palin, Ellen Jokikunnas och inredningsbloggaren Jonna Kivilahti som är känd för sin blogg Mrs. Jones. Kivilahti kommer bland annat att berätta om hur man tar inspirerande inredningsfoton. Bloggarträffen äger rum på lördagen. På söndagen den 14.2 visar Ellen Jokikunnas hur man kan ge gamla möbler nytt liv. Inredningsspecialisten Saija Palin berättar om vårens inredningstrender och färger. Belysningsdesigner Ilkka Pekanheimo talar om nya belysningstrender och inne- och utebelysning för hemmet.

Husdoktor Panu Kaila föreläser om bl.a. fönster och våta utrymmen. Till Sisustusakatemias monter kan besökarna ta med sig egna bilder för att få råd och tips. Under fastighetsdagen på lördagen diskuteras bland annat Åboregionens utveckling som boendeort och gemensamma grupprenoveringsprojekt för bostadsbolag.

Förutom de allmänna programnumren finns även eget program för branschfolk på Sydvästra Finlands fastighets- och byggdag på mässans invigningsdag. I temat ingår bland annat behörighetskraven för konstruktörer och arbetsledare samt nationalekonomiska perspektiv på byggande.
Murartävlingen för yrkesskolor är en återkommande publikfavorit på mässan. I år ordnas dessutom arbetssäkerhetsutbildningar för studerande.

Rakenna & Sisusta -messujen kuva-arkisto 2015
Rakenna & Sisusta -messujen kuva-arkisto 2015

 

Mer information om mässan:
Åbo Mässcentrum Ab
projektledare Krista Ahonen, tfn 050 594 9641, krista.ahonen@turunmessukeskus.fi

www.rakennusmessut.fi