Turun Messukeskus

Ett land – många röster Temat för Åbo Bokmässa 2017 är Finlands många röster

Bokmässan i Åbo utforskar Finlandstemat genom ett antal olika röster. Ett land – många röster presenterar den finländska litteraturens mångfald och kör av röster.
– Finland har under hela sin självständighetstid haft allmän och lika rösträtt som ger alla möjlighet att rösta och påverka. ”Rösträtt” är ett vackert ord, eftersom det innefattar tanken att vi alla har en röst och rätt att använda den. Rösten ger alla en chans att göra sig hörda och berätta sin historia, beskriver författarna Tommi Kinnunen och Salla Simukka som utsetts till programchefer för Åbo Bokmässa.

Åbo Bokmässa ordnas på Åbo Mässcentrum den 6–8 oktober 2017.

En mässa, ett land, sju röster

Bokmässans program är uppdelat i sju olika röster.
Nya röster är unga författare, författare av ungdomslitteratur eller författare i början av sina författarskap. I denna programhelhet ingår även småförlagen.
Envisa röster är de röster som inte alltid blivit hörda men som aldrig låtit sig tystas. Till helheten hör bland annat olika minoriteter, minoritetslitteratur samt yttrandefrihet och censur.
Möjligheternas röster utmanar besökarna att ifrågasätta vad som är möjligt i världen och inom litteraturen. Här ingår bland annat spekulativ fiktion, experimentell litteratur och modern poesi.
Förnuftets röster talar för kunskap, vetenskap, forskning och förståelse. Programhelheten inkluderar bland annat facklitteratur och litteraturforskning.
Generationernas röster berättar om Finlands historia och världshistorien under olika tidsperioder. Under denna rubrik finns även biografier och böcker som påverkat senare böcker.
Högre röster är en programhelhet som går utanför vetenskapens värld och talar om tro, andlighet och det okända
Barnens röster samlar den nya läsargenerationens röster både som läsare och skapare av ordkonst.

Finlands röster når ut

Den finländska litteraturen och kulturen har blivit mer omtalad i världen. Tommi Kinnunen och Salla Simukka anser att finländarna länge underskattat sin egen kultur och dess verk.
– Vi hade definierat oss som ett folk som aldrig kan vinna Eurovision Song Contest och vars böcker aldrig översätts till andra språk förutom av medlidande. Vi såg oss som Europas skogsfolk och även bland våra nordiska grannar som landet med det konstiga språket. Vilken tur att vi ändå hade Mika Waltari och Hanoi Rocks. Men någonting har förändrats, för i dag är situationen helt annorlunda.

– Vår kultur och vår litteratur väcker intresse. Finländska böcker översätts till andra språk, våra artister säljer bra utomlands och utländska omfilmatiseringar görs av våra filmer. Finlands röst har börjat nå ut, säger de två författarna som fått till uppgift att sammanställa programmet.

Ett land – många röster på Åbo Bokmässa den 6–8 oktober 2017.
#kirjamessut #MontaÄäntä

www.kirjamessut.fi
www.facebook.com/turunkirjamessut
twitter.com/Kirjamessut

Mer information:
Bokmässans program: programchef Tommi Kinnunen, tommi.kinnunen@turunmessukeskus.fi

Åbo Mässcentrum Ab, kommunikationschef Taina Pärkö-Luotonen, tfn (040) 505 6424, taina.parko-luotonen@turunmessukeskus.fi

Mer information om programcheferna: https://www.turunmessukeskus.fi/kirjailijat-tommi-kinnunen-salla-simukka-luotsaavat-turun-kirjamessuja-vuoden-2017-ajan/
Bilder från den senaste mässan: https://www.turunmessukeskus.fi/medialle/

kirjamessut2017_logo-rgb_pieni