Turun Messukeskus

Gård & Trädgård och den nya mässan Stuga & Hav i Åbo 31.3–2.4: Stadsodling och stugliv

Vårens höjdpunkt för trädgårdsbranschen, Träd & Trädgård, går av stapeln på Åbo Mässcentrum den 31.3–2.4. Mässan arrangeras i samarbete med Sydvästra Finlands Trädgårdsförening, Yrkesinstitut Livia samt Handelsträdgårdsförbundets och Finlands Blomsterhandlarförbunds distriktsföreningar i Egentliga Finland.

– Många har sagt att vår utställning är Finlands vackraste. Själv vill jag även lyfta fram nyttoaspekten, eftersom mässans cirka 80 föreläsningar och presentationer ger massor av aktuell och nyttig information. Mässan är alltså också ett bra tillfälle att få sina frågor besvarade av specialister, uppmanar mässans projektledare Krista Ahonen.
Dekorationerna till mässans utställningsområde designas i år av studerande från yrkesinstitutet Livia och deras handledare. Årets dekorationstema är ”Ett hem i trädgården”. På mässan kommer bland annat barmästare Jan Lindgren att skaka fram vårens trendigaste mocktails av färska ingredienser.
Blomsteraffären Bronco bygger en fantastisk, åtta meter hög balkongutställning som besökarna till exempel kan beundra med kikare.

Ett huvudtema för årets mässa är stadsodling. Ett antal bloggare har bjudits till mässan för att visa olika sätt att använda odlingsbänkarna som är en av vårens största trädgårdstrender.
Arboristen och trädgårdsmästaren Minna Toivanen kommer att berätta om bland annat sommarblommor, vårsådd och omskolning av plantor. Trädgårdsmästare Paula Ritanen-Närhi kommer att berätta om odling av nytto- och prydnadsväxter.
Naturresursinstitutet kommer att publicera resultatet från sina DNA-studier på rabarber och berätta om den återupptäckta äppelsorten Mannerheim.

Stuga & Hav – en ny helhet

Stuga & Hav är en ny mässhelhet som arrangeras parallellt med Gård & Trädgård. På mässan kommer Hannu Rinne från tv-serien Perinnemestari bland annat att berätta om modernisering av sommarstugor med tilläggsisolering eller utbyggnader. Landskapsplaneraren Eva Wuites föreläsning innehåller tips om att göra stuggården lättskött.
Utställarna på Stuga & Hav presenterar även vårens roligaste nyheter med allt från igloo- och båtbastur till en ölbrunn. Med i utställningen finns också bland annat toalettlösningar och olika tillbehör för stugor.
Sammanlagt kommer mässcentret att ha drygt 150 utställare under veckoslutet.

Fröken Vår och blomsterskor

Årets tema vid montern som byggts upp av blomsterhandlarnas distriktsförening i Egentliga Finland är Fröken Vår. Blomsteraffärerna har fått delta i programmet bland annat genom att fritt designa fantasifulla blomsterprydda skor och åtta olika blomsterprydda dräkter. Föreningens monter dekoreras av en floristikstuderande från yrkesinstitut Livia tillsammans med flera lokala blomsteraffärer. Vid montern får också alla som vill pröva på att göra egna örhängen med blomstertema.
Blomsterhandlarna kommer som vanligt att hålla sina populära blomsterbindningsuppvisningar på lördagen och söndagen.

Insekthotell och fjärilsmagneter

Sydvästra Finlands trädgårdsförening har en plantmarknad där man bland annat kan köpa olika speciella växter som lockar till sig fjärilar. Den idérika föreningen har haft ett nära samarbete med mässan i många år. Till årets mässa har föreningen tillsammans med frivilliga byggt insekthotell som besökarna kommer att få beundra på mässan. På plats finns också fjärilexperten Jari Kaitila från Lepidopterologiska Sällskapet.

Specialiteter till salu

För många är mässan ett ställe att köpa växter och blommor till trädgården eller balkongen inför sommaren. Blomqvists Plantskola är känd för sitt mångsidiga urval och kommer på mässan att presentera en ny och efterlängtad havtornsart som producerar stora bär men nästan helt saknar taggar. Till salu finns också bland annat lokala gula krikon från Åbo.
Denna gång har Blomqvists förberett sig med ett extra stort lager av produkter, eftersom många utställare förra gången sålde slut på allt och stod med tomma hyllor.

www.pihapuutarhamessut.fi
https://www.turunmessukeskus.fi/tapahtuma/mokki-ja-meri/
Mässans öppettider: fre 31.3 och lör 1.4 kl. 10–18 och sön 2.4 kl. 10–17

Mer information:
Åbo Mässcentrum Ab
projektledare Krista Ahonen, tfn 050 594 9641, krista.ahonen@turunmessukeskus.fi