Turun Messukeskus

Nyheter och gamla kulturväxter välkomnar trädgårdsvåren

Gård & Trädgård ordnas den 1–3.4 på Åbo Mässcentrum i samarbete med lokala förbund och föreningar samt frivilliga medhjälpare. Årets mässdekorationer med festtema har planerats av hortonomen Marianne Blom-Salola och floristen Niina Autti.
En av mässans höjdpunkter äger rum på lördagen på mässans festliga allmänna dekorationsområde där Paula Ruotsalainen och Marko Vesterlund kommer att säga ja till varandra. Bröllopet äger rum på lördagen kl. 16 och alla är välkomna.
Gård & Trädgård arrangeras i samarbete med Sydvästra Finlands Trädgårdsförening, Yrkesinstitut Livia samt Handelsträdgårdsförbundets och Finlands Blomsterhandlarförbunds lokala distriktsföreningar.

Branschträff

Åbo Mässcentrum och Grönmiljöförbundet rf arrangerar den 1.4 ett seminarium för yrkesverksamma i trädgårdsbranschen där man kommer att diskutera bland annat minneslundar och parkskötsel. Växter i offentliga parker behandlas även i en allmän presentation av överträdgårdsmästare emeritus Aarno Kasvi på fredagen.
Trädgårdsförbundet rf kommer att dela ut sitt pris till landets bästa öppna trädgård klockan 16 på fredagen.

Nya arter väcker intresse

Trädgårdsintresserade är alltid sugna på nya växtarter att plantera till sommaren. Blomqvists Plantskola kommer att presentera många nya bär och frukter på mässan, bland annat blåbärstry. Sydvästra Finlands Trädgårdsförening är tillbaka med sitt populära växttorg där man varje dag säljer mindre partier av sällsynta växter, i år bland annat sällsynta sippor.

Delikatesspotatisen – en tidlös favorit

Som ett historiskt inslag har mässan ett område där man kan se Pehr Kalms 1700-talsväxter innan de flyttas till en museiträdgård vid Villnäs slott. Även Naturresursinstitutet kommer att berätta om gamla arter, till exempel äppelsorterna som såldes av trädgårdsskolan i Villnäs på 1870-talet. På mässan presenteras också Vaanin herkku, en historisk delikatesspotatis.

Gör en potager

Mässans populära uppvisningar handlar bland annat om att välja blommor efter växtplatsen, plantering av träd, vinrankor och plantor i planteringspåse, beskärning av äppelträd, restaurering av gamla trädgårdar och planering av nya.
Köksträdgårdar har en stor roll på mässan där även en potager, det vill säga en dekorativ fransk köksträdgård, finns att skåda. Mässans potager är planerad av Kati Jukarainen och anlagd av Handelsträdgårdsförbundets lokala distriktsförening. I utställningarna används sponsorföretaget Kekkiläs visuellt eleganta odlingsprodukter.

Blomtatueringar och barnkonserter

För barnen finns roliga aktiviteter med naturtema, bland annat blomtatueringar, pysselbetong och Linnateatteris föreställningar med Sixten och Blixten. På söndagen den 3.4 uppträder även musikduon Mimi och Kuku och på lördagen får barnen prova på att göra egna blomsterarrangemang. Blomsterhandlarna kommer även att ordna en uppvisning i blomsterbinderi.

Även insekterna har sin plats på mässan. Biologen Leena Luoto kommer att lansera sina nya informationssidor under mässan. På webbplatsen finns bilder och information med vars hjälp man kan avgöra om en insekt man hittat i trädgården är till nytta eller skada.

IMG_8759