Turun Messukeskus

OS-roddare Karppinens medaljer ställs ut på konst- och antikmässan

Åbo Konst- och Antikmässa erbjuder återigen möjlighet till fantastiska fynd. Mässan ordnas den 19–20.3 och lockar samlare av konst, antik, gamla mynt, dockskåp och gamla leksaker till Åbo Mässcentrum. Samtidigt ordnas även Hantverksmässan som fokuserar på inhemskt hantverk. Mässan pågår i två dagar och väntas locka tusentals besökare.
Tiotals antik- och konsthandlare deltar som utställare på mässan. Programmet handlar i år bland annat om miniatyrmålningar och historien bakom olika mynt som använts i Finland. Till mässans utställningar hör bland annat Antiikkilöytö Valli & Selins samling av Artek-bord och en saxutställning sammanställd av Irma Kaukinen. Besökarna kan ta med sig egna konstverk och antikföremål för att få dem värderade. På mässan presenteras också modedesignern Jukka Rintalas 40-åriga konstnärskarriär.

Åbo Konst- och Antikmässa bjuder på några riktiga rariteter. Den lokala numismatikerföreningen kommer att visa upp OS-vinnaren Pertti Karppinens kompletta medaljsamling på mässan. Förutom medaljerna som plockas ut ur kassaskåpet kommer roddmästaren själv att finnas på plats för att berätta om dem på lördagen. Karppinen från Vemo har bland annat vunnit tre OS-guld.
– Medaljsamlingen har aldrig tidigare visats upp i sin helhet, berättar Veikko Repo som är vice ordförande för Turun Numismaattinen Seura.

Hittat ett gammalt mynt?

Om du har gamla mynt och undrar vad de kan vara värda kan du ta dem med dig till mässan och få dem värderade. Finns det några mynt som skulle få värderarna att tappa hakan?
– Ett finskt 20 marks guldmynt med myntmärket L från 1912 kan vara ett sådant, säger Repo.
– De har sålts för över 10 000 euro på auktion.

Veikko Repo är belåten med att man lyckats få en så värdefull samling av guld- och silvermynt till mässan med många välkända finländska mynt. Mässan hålls under ett F1-veckoslut och därför är det passande att utställningen inkluderar ett guldmynt med Kimi Räikkönen på. Även en miniatyrguldtacka med Teemu Selännes ansikte finns med.
Dessutom ordnar man en tävling för besökarna där priset är ett guldmynt med en alldeles särskild storman.
– Vi lottar ett åtta grams miniatyrguldmynt med julgubben på, berättar Repo.

Mer information:
Åbo Konst- och Antikmässa, projektledare Päivi Järvelä, tfn 040 742 79 20, paivi.jarvela@turunmessukeskus.fi, https://www.turunmessukeskus.fi/tapahtuma/turun-taide-ja-antiikkimessut/
Hantverksmässan, tfn 050 328 88 35, https://www.mediapromessut.fi/
Mässan har öppet kl. 10–17 på Åbo Mässcentrum

Åbo Konst- och Antikmässa
Åbo Mässcentrum Ab, projektledare Päivi Järvelä, tfn 040 742 79 20, paivi.jarvela@turunmessukeskus.fi
www.turunmessukeskus.fi/tapahtuma/turun-taide-ja-antiikkimessut/
Hantverksmässan:
Mediapro Messut Oy, mässproducent Sari Kallio, tfn 050 328 8835, sari.kallio@mediapromessut.fi
Hantverksmässan på webben: www.kadentaitomessut.fi

TMK_TAmessut_kuva_600x300px