Turun Messukeskus

Samlare och hantverksintresserade möts i Åbo

Åbo Mässcentrum är värd för en intressant helhet den 18–19 mars.

Åbo Konst- och Antikmässa kommer att ha flera försäljningsområden och ett mångsidigt programutbud. På programscenen kommer bland annat Anne och Pentti Siivonen att presentera sin samling av skäppor, konsthistorikern Tuija Peltomaa att berätta om samling och värdering av samtidskonst och intendent Riitta Kormano om skulptören Wäinö Aaltonen. Mässan är också ett bra tillfälle att bekanta sig med aaltodesigncollection, världens största Aalto-samling med både rariteter och klassiker. Pertti Männistö kommer att presentera sin internationellt uppmärksammade samling samt identifiera och värdera besökarnas Aaltoföremål.

Inredningsbyrån Vintage Goes Marickens utställning kommer att på ett konkret sätt visa hur loppmarknadsfynd, till exempel gamla möbler, kan få ett nytt liv i rätt händer.
På mässområdet har besökarna även möjlighet att få föremål som konstverk, antik, smycken och juveler värderade avgiftsfritt av sakkunniga. Föremålen värderas av Hans Tritzschler, Tuija Peltomaa och Ilse Gröndahl-Ahlqvist.

Åbo Hantverksmässa presenterar i sin tur en hel mässhall fylld med det bästa bland finländskt hantverk, exempelvis hattar och huvudbonader i 1920-talsstil, strumpgarn färgat med växter och vårens garnnyheter.
Mässans dockskåps- och dockutställning inkluderar de senaste skapelserna från Raunistulan nukkekotikerho, där mössen som varit med på tidigare mässor återigen finns med. Denna gång ska mössen på cirkus.
Numismatikerföreningen Turun Numismaattinen Seura ry arrangerar en dag som är tillägnad gamla mynt. Med finns ungefär 15 mynthandlare och en utställning på ett dussin vitriner. Lördagen den 18 mars kl. 12 hålls en auktion med över 500 mynt. Besökarna kan dessutom få sina mynt värderade gratis under hela veckoslutet.
Old Toy Swap, en marknad för gamla leksaker, erbjuder en rejäl dos nostalgi från gångna år med bland annat gamla plåtbilar och tillbehör för modelljärnvägar.

Mässans öppettider: 18–19.3 kl. 10–17

Information om Åbo Konst- och Antikmässa
https://www.turunmessukeskus.fi/tapahtuma/turun-taide-ja-antiikkimessut/

Information om Åbo Hantverksmässa
https://www.mediapromessut.fi/messut/kadentaitomessut/turun-kadentaitomessut-18-19-3-2017

_ART7142