Turun Messukeskus

Stor kockskola på årets matmässa

viini3_pieni

Åbo Mat- och Vinmässa erbjuder i år besökarna möjlighet att lära sig konsten att steka en biff eller göra sushi under ledning av proffskockar. Matlagningskursen är ett helt nytt programinslag där Åbos stora matbutiker (K-Supermarket Manhattan, Stockmann och Wiklund Herkku) delar med sig av sina bästa tips. Mässcentret har ett nytt välutrustat träningskök för kursen. Anmälningar tas emot på förhand via mässans webbplats www.turunruokamessut.fi.
På webbplatsen kan du också anmäla dig till vin-, choklad- och lakritsprovningarna som ordnas av Riedel och Fazer.

Vintema med 14 utställare

Mässans vinområde är placerat mitt inne i mässhallen, där man i år kan hitta hela 14 vinföretag. Ett eget område finns också för öl.
Mässhelheten har planerats av Aki Wahlman och Antti Vahtera som också till stor del ligger bakom programmet. Programmet på Atria-scenen leds av Kari Aihinen (fredagen), Maija Silvennoinen (lördagen) och Pekka Terävä (söndagen). Som gäster har de bland andra Meri-Tuuli Lindström, Kalle Palander och Jyrki69. Förutom de intressanta matgästerna kommer man även presentera Benella regnbågslax och röd palmolja.

Pris för bästa mat- och vinskildring

På Åbo Mat- och Vinmässa kommer man i år för första gången att dela ut författarpriset Kirja à la carte. Idén till priset kom från journalisten Markku Haapio. Priset kommer att delas ut årligen.
– Priset går till ett i Finland utgivet skönlitterärt verk där mat och dryck spelar en stor roll – helst så att maten är en del av handlingen och karaktärsbeskrivningarna. Verket kan vara en roman, ett skådespel eller en novell-, dikt-, kåseri- eller aforismsamling för vuxna, unga eller barn, berättar Haapio. Vinnaren offentliggörs på Atria-scenen.

Åbo Mat- och Vinmässa ordnas parallellt med Åbo Bokmässa den 30.9–2.10.

www.turunruokamessut.fi
www.facebook.com/TurunRuokamessut/

Mer information:
Åbo Mässcentrum Ab, projektledare Päivi Järvelä, tfn 040 742 7920, paivi.jarvela@turunmessukeskus.fi
Foody Allen, Aki Wahlman, tfn 040 548 1864, aki@foodyallen.fi
Antti Vahtera, tfn 050 526 4666, antti@vahtera.fi