Turun Messukeskus

Turun Kirjamessut innosti kansaa lukemisen ja kirjojen ääreen

Turun Kirjamessut, Turun Ruoka- ja Viinimessut sekä Levymessut päättyivät sunnuntaina 7.10. Turun Messukeskuksessa. Yli 700 esiintyjää osallistui ohjelmaan, ja yrityksiä sekä yhteisöjä oli mukana satoja. Tänä vuonna suurimman ohjelmallisen suosion saivat keskustelut. Luontolyriikka, Politiikan kirjat -ja Minna Canth -keskustelut vetivät salit ja penkit täpötäyteen. Kävijöitä viikonlopun aikana vieraili yhteensä noin 21 500.
Ensi vuonna tapahtumakokonaisuus järjestetään tuttuun tapaan heti lokakuun alussa. Vetovastuun ohjelmajohtajuudesta ottaa äitiyslomaltaan palaava Jenni Haukio.

Luontoaiheet kuulijoita lähellä – keskustelut vetivät ennätysyleisöjä

Tämän vuoden tapahtuman ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen nosti esille erityisesti kestävän kehityksen ja ympäristönsuojelun teemoja. Puttonen iloitsee luontoteemaisten ohjelmanumeroiden saamasta suosiosta:

−Jo keväällä totesin, että tämä aihe on saatava jotenkin messuille mukaan. Se on nyt asia, joka ihmisiä kiinnostaa. Ja näinhän kävi, että muun muassa messujen Itämeri-aiheiset keskustelut herättivät yleisön huomiota.
Turun Kirjamessuilla jaettiin tänä vuonna mm. kuusen- ja männynsiemeniä jokaisena messupäivänä ensimmäisille kävijöille. Turun kaupunki osoitti läheltä messukeskusta myös paikan, johon voi istuttaa siemenet. Istuta puu, istuta kirja sai näin konkreettisen muodon.
Lukemaan kannustaminen ja nuoren yleisön liikkeelle saaminen on kirjamessujen jokavuotinen ja jatkuva teema. Tänä vuonna tapahtumassa näkyi mm. Lukuliike sekä Suunnista kirja -tempaus. Otava lahjoitti kaikille Turun yläkoulun 9.-luokkalaisille oppilaille Jyri Paretskoin tuoreen nuortenkirjan K15:Salaisuuksia. Koululaisia tapahtumaan saapui tuhansia. Sunnuntaina tapahtumaan pääsi maksutta cosplay-asuun pukeutuneena.

Yleisön suosikkiesiintyjiä messuilla vieraili kymmeniä. Muun muassa Kari Hotakainen, Liza Marklund ja monet muut keräsivät katsomojen täydeltä katsojia.
Ominaista tälle vuodelle oli, että erilaiset mm. yhteiskunnalliset keskustelut keräsivät lähes poikkeuksetta hyvin kuulijoita. Useiden kirjailijoiden yhteiset keskustelupaneelit herättivät myös runsasta kiinnostusta. Osa ohjelmista välitettiin valkokankaille väljempiin tiloihin, jotta kaikki halukkaat pääsivät seuraamaan ohjelmaan.

Virolaiselle kirjallisuudelle hyvä noste

Tämän vuoden teemamaa Viro toi tapahtumaan suuren määrän kirjailijoita ja markkinoille saatiin tänä syksynä useita suomennoksia. Suomen Viro-Instituutin toiminnanjohtaja Sanna Immasen mukaan teemavuosi on tuonut mukanaan jatkumoa myös ensi vuoteen. Tämä vuosi oli jo hyvä käännösten suhteen, ja ensi vuodelle niitä on nyt sovittu vielä lisää.
−Messut olivat hyvä noste. Itse tapahtumassa erityisesti kirjailijoiden lavakeskustelut saivat paljon kiitosta. Myös kirjamyynti messuilla oli hyvää luokkaa, Immanen arvioi.
−Muun muassa Andrei Ivanovin tilaisuus oli täynnä kuulijoita. Olen vakuuttunut, että virolainen kirjallisuus on saanut messujen myötä lisää ystäviä, toteaa myös ohjelmapäällikkö Puttonen.

Turun Kirjamessut pyrkii vauhdittamaan syksyn kirjamyyntiä, ja saamaan kirjalle näkyvyyttä. Perinteisten kirjojen lisäksi yleisöllä oli mahdollisuus tutustua mm. äänikirjoihin.
Kirjakauppa Rosebudin toimitusjohtaja Hannu Paloviita on tyytyväinen:
−Meillä oli tänä vuonna entistä isompi osasto, ja lauantaina teimmekin kaikkien aikojen parhaan messumyyntimme Turussa.

Turun Ruoka- ja Viinimessujen pidennetty aukiolo toimi hyvin

Turun Kirjamessujen lisäksi rinnalla nähtiin tuttuun tapaan Turun Ruoka- ja Viinimessut. Suositussa tapahtumassa muun muassa kalaruuat ja monipuolinen lähiruoka nousivat tänä vuonna esille. Ensimmäistä kertaa viinialue oli avoinna kello 21 asti. Kokeilu sai myönteisen vastaanoton.

Tunnetut ruokavieraat, kuten Vappu Pimiä ja Jyrki Sukula, houkuttelivat väkeä seuraamaan ruuan valmistusta juttelun lomassa Atrian ruokalavalle. Tämän vuoden Kirja à la Carte -palkinto meni kirjailija Eppu Nuotiolle. Myös Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry myönsi ruokakulttuuripalkinnot Antti Vahteralle sekä Deliverde Puutarhat Oy:lle.
Lisätiedot messuista:

projektijohtaja Tiina Heiskari, puh. 050 487 2015, tiina.heiskari@turunmessukeskus.fi
viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotonen, puh. 040 505 6424, taina.parko-luotonen@turunmessukeskus.fi

Lisätiedot ohjelmasta:
ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen, puh. 0400 415 687, seppo.puttonen@turunmessukeskus.fi

minna canth -keskustelu

Image-5

Image

agricola

Image-2