Turun Messukeskus

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut kokosivat yhteen kirjallisuuden, musiikin ja ruoan ystävät pitkän tauon jälkeen

Pitkään ja hartaasti odotetut Turun Kirjamessut sekä Turun Ruoka- ja Viinimessut vietettiin Turun Messukeskuksessa 1.–3.10.2021. Messuilla vieraili kolmen päivän aikana yhteensä yli 11 500 kävijää. ”Suuri kiitos kaikille yhteistyökumppaneille, esiintyjille ja ennen kaikkea kävijöille mukanaolostanne! Yhdessä teimme näistä kirjamessuista elämykselliset ja ikimuistoiset”, iloitsee Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jenni Haukio.

Turun Kirjamessujen kattava ohjelmakokonaisuus piti sisällään lähes 300 yksittäistä ohjelmanumeroa ja 600 yksittäistä esiintyjää. Kovasti kaivatut kohtaamiset suomalaisten kirjallisuuden, runouden, musiikin, politiikan ja urheilun edustajien kanssa olivat vihdoin mahdollisia! Kotimaisen kirjallisuuden kärkinimistä olivat mukana esimerkiksi Kaari UtrioLeena LehtolainenMauri Kunnas, Jari TervoKjell WestöReijo MäkiTuomas KyröAnna-Leena Härkönen ja Teemu Keskisarja. Innokas messuyleisö täytti Turun Messukeskuksen Auditorion mm. lauantaina, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja arkkipiispa Tapio Luoma keskustelivat toivon, turvallisuuden ja yhteisvastuun yhteiskunnasta.

Vuoden 2021 Turun Kirjamessujen poikkitaiteellinen pääteema oli musiikki ja auditiivinen kulttuuri. Musiikkitaiteilijoita olikin Turun Kirjamessuilla vaikuttava kattaus, kun esimerkiksi Kimmo ”Elastinen” Laiho ja Mikko ”Pyhimys” KuoppalaAnna PuuIsmo Alanko, M.A. NumminenMariskaOlli Kortekangas ja Seppo Kimanen nousivat estradille keskustelemaan teoksistaan. Ajankohtaisteemat vuonna 2021 olivat tiedon murros ja hyvinvoinnin taito.

Kirjamessujen avajaisia viettiin perjantaina 1.10. ja esiintyjinä olivat Turun filharmonisen orkesterin vaskikvartetti, kirjailija Rosa Liksom, runoilija Heli Laaksonen, kirjailija Juha Hurme, Turun Kirjamessujen päätoimikunnan puheenjohtaja Reetta Kettunen sekä Turun Nuori Teatteri ja Turun oopperakuoro. Lapsia puolestaan villitsivät lauantaina Pikku Kakkosen Seikkailukone -konsertit Reppu-HepunSusannan ja Tuomon kanssa. Osa tilaisuuksista on jälkikäteen katsottavissa Yle Areenasta.

Sunnuntaina jaettiin arvostettu Kirja à la Carte -palkinto, joka myönnettiin rakastetulle jännityskirjailija Outi Pakkaselle. Turun Kirjamessujen yhteydessä puolestaan jaettiin mm. Kritiikin punnukset, jotka myönnettiin tietokirjailija Panu Savolaiselle, ohjaaja Alma Rajalalle ja skenografi Johanna Latvalalle. Kritiikin punnuksia olivat jakamassa Turun Kirjamessut perustaja ja Suomen arvostelijain liiton Turun osaston puheenjohtajana toimiva Kari J. Kettula sekä Suomen arvostelijain liiton toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

Näytteilleasettajat ja kustantamot onnellisia kiireisen messuviikonlopun jälkeen

Turun Ruoka- ja Viinimessuilla ohjelmassa olivat mm. tunnettujen kokkien Aki WahlmaninAntti Vahteran ja Kari ”Kape” Aihisen esitykset. Näytteilleasettajat olivat sunnuntaina messujen päätteeksi tyytyväisiä, sillä ihmisiä riitti ja myynti sujui paremmin kuin etukäteen uskallettiin toivoa.

Myös Rosebud Booksin toimitusjohtaja Hannu Paloviita on tyytyväinen viikonlopun kirjamyyntiin, joka ylitti tälle vuodelle asetetut odotukset: ”Epäilin sitä, kuinka ihmiset mahtavat lähteä liikkeelle, mutta Turun Kirjamessut antoivat toivon pilkahduksen, että myös muilta syksyn ja talven kirjatapahtumilta on lupa odottaa hyvää tulosta.”

Kustannusosakeyhtiö Otavan liiketoimintajohtaja Nona Ratia nimeää tämän vuoden yleisömagneeteiksi Samuli EdelmanninRosa Liksomin ja Jari Tervon: ”Päällimmäisenä on mielessä ilo siitä, että ihmisiä on ollut näin sankoin joukoin liikkeellä. Olemme onnellisia myös siitä, että kirjailijamme ja heidän yleisönsä pääsivät jälleen kohtaamaan.” Lisäksi messuilla jaettu ainutlaatuinen Otavan Onnelliset aakkoset -lukupäiväkirja löysi tiensä messuvieraiden laukkuihin.

WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson puolestaan kertoo olevansa ”häkeltynyt, kiitollinen ja onnellinen Suomessa julkaistun kirjallisuuden, kirjailijoiden ja koko kirja-alan puolesta, että kirjallisuuden ystävät tulivat messuille keskustelemaan kirjoista ja hankkimaan niitä, kuuntelemaan kirjailijoita ja tapaamaan toisiaan.”

”Kirjallisuus pysyy pinnalla, kun sitä pidetään pinnalla. Kiitän koko WSOY:n ja sen kuhisevan messuosaston puolesta messujärjestäjiä ja -kävijöitä, kirjailijoita ja kollegoja siitä, että täällä oltiin jälleen, onnistuttiin yhdessä ja tullaan pian uudestaan”, hän iloitsee.

Seuraavat Turun Kirjamessut järjestetään 30.9.–2.10.2022. Turun Kirjamessujen teema vuonna 2022 on kuvataiteet.