Turun Messukeskus

Turun Kirjamessut lähtee treffeille

KirjallisetTreffit_postikortti.cdr

Haluaisitko kuulla Turun Kirjamessuilla kiinnostavia lukukokemuksia ja siinä samalla tutustua myös kiehtoviin, uusiin ihmisiin? Syksyllä se on mahdollista, sillä WSOY, Tammi ja Turun Kirjamessut järjestävät yhdessä messuilla Kirjalliset treffit.
WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlsonin lisäksi tilaisuutta johdattelevat eteenpäin kirjailijat Elina Hirvonen ja Joni Pyysalo. Paikalla vierailee myös muita Tammen ja WSOY:n kirjailijoita.
Kirjallisille treffeille päästään messuilla sekä perjantaina 30.9. että lauantaina 1.10. klo 17-18 messukeskuksen kahviossa. Tilaisuus on kaikille avoin, ja paikalle toivotaankin sankoin joukon treffiläisiä.

Ajatuksen kirjan ympärille luodusta treffitapahtumasta toi Suomeen WSOY:n Anna-Riikka Carlson:

– Idea sinkkujen kirjallisista sokkotreffeistä lähti pariisilaisesta Shakespeare&Co.-kirjakaupasta. Tämä on kiehtova tapa kohdata uusia ihmisiä ja synnyttää keskusteluja. Kirjallisille treffeille voi hyvin tulla avoimin mielin vain tutustumaan saman henkisiin ihmisiin ja puhumaan kirjoista. Emme tietysti pane pahaksemme, jos täällä syntyy jotain muutakin, naurahtaa Carlson.

Kirjallisten treffien ideana on, että tulijat ottaisivat mukaan lempikirjansa, jonka on myös valmis kierrättämään. Tapahtumassa on luvassa lyhyitä kohtaamisia ja sen aikana kirjat vaihtavat omistajaa. Luvassa onkin lukuvinkkejä ja varmasti kiinnostavia tarinoita, jotka kätkeytyvät lempikirjan valinnan taakse.
Turun Kirjamessujen monivuotinen tunnuslause on ollut Tapahtuma, jolla on sydän. Kirjalliset treffit tukevat ajatusta ihmisen kokoisesta tapahtumasta, jossa tärkeää ovat kohtaamiset ja ihmiset itsessään.

www.kirjamessut.fi
Turun Kirjamessut 30.9.-2.10. Turun Messukeskuksessa

Lisätiedot:

Kirjalliset treffit
Anna-Riikka Carlson, WSOY Kotimainen kaunokirjallisuus, anna-riikka.carlson@wsoy.fi, puh. 010 506 0256

Turun Kirjamessut, Turun Messukeskus Oy
ohjelmapäällikkö Jenni Haukio, jenni.haukio@turunmessukeskus.fi
projektijohtaja Päivi Järvelä, paivi.jarvela@turunmessukeskus.fi puh. 040 742 7920
viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotonen, taina.parko@turunmessukeskus.fi, puh. 040 505 6424

www.kirjamessut.fi

Media-akkreditointi: https://www.turunmessukeskus.fi/medialle/akkreditointi/

Anna-Riikka Carlson:
PARIISILAISTUNNELMIA TURUN KIRJAMESSUILLE

Tykkään sellaisista ihmisistä, jotka osaa kysyä kysymyksiä”, totesi 12-vuotias poikani taannoin. Sellaisista, joita kiinnostaa, mitä toiselle kuuluu, mistä tämä tykkää ja mitä haluaisi seuraavaksi tehdä. Kampaajan tuolissa osa hemmottelua on se, kun kysytään, onko vesi riittävän lämmintä, eikö olekin hyväntuoksuista shampoota, mitä perheelle kuuluu, mitä kesältä odotat. Moni ei saa kertoa kenellekään, miten päivä on sujunut ja mitä illalla olisi mukava tehdä.

Kirjalliset treffit syntyivät ajatuksesta, ettei kohtaamisia, joissa pysähdytään kysymään toiselta tärkeitä kysymyksiä, ole koskaan liikaa. Ja siitä, että keskustelu olisi helppo aloittaa vaikka lempikirjasta tai siitä, mitä parhaillaan lukee. Lukeminen on samaan aikaan syvästi henkilökohtaista ja kuitenkin niin monia yhdistävää, että kertomalla kirjallisista mieltymyksistään voi kertoa samallaan itsestään juuri sen verran kuin haluaa.

Treffeillä on myös esikuvansa. Olin toukokuussa 2012 Pariisissa ja kävin jokaisen kirjanystävän pyhiinvaelluskohteessa, Shakespeare & Company -kirjakaupassa, ja huomasin ikkunassa sydämin koristellun A4:n, jossa kerrottiin yksinäisten sydänten kirjallisista tiistai-illoista. Joka kuun ensimmäisenä tiistaina kirjakauppa täyttyi ihmisistä, jotka halusivat kohdata jonkun, jonka kanssa jutella kirjoista ja jonka kanssa löytyisi ehkä muutakin yhteistä kuin kirjat. Minua alkoi viehättää idea järjestää mahdollisuuksia kohtaamisiin kirjojen keskellä.

Olen tuon kevään jälkeen saanut olla mukana järjestämässä ainakin kymmenen kirjallista treffi-iltaa, ja syksyllä on Turun kirjamessujen vuoro! Turku on etenkin syysvalaistuksessaan Suomen Pariisi, rakkauden kaupunki, ja messut ovat jo valmiiksi paikka, jossa vilisee kirjoista kiinnostuneita ihmisiä. Kuvittelen, että moni haluaisi pysähtyä juttelemaan jollekin, jota ei vielä tunne mutta joka selailee itselle tärkeitä kirjoja ja tuntuu siksi jo tutulta. Mutta tohtiiko sitä kuitenkaan. Ei kovin usein, ja siksikin tuntuu hyvältä järjestää tällaisille keskusteluille oma aikansa ja paikkansa. Ettei tulisi vain kuljetuksi satojen ihmisten ohi vaan pysähdyttyä hetkeksi kuulemaan, mitä kirjaa kukin kantaa mukanaan ja miten päivä on sujunut. Ehkä moni päätyy vaihtamaan lempikirjansa jonkun kanssa ja sopimaan palauttamista varten uuden tapaamisen…

Romantikkona haaveilen, että jotkut päätyvät lukemaan kirjoja toisilleen ääneen tai lukemaan kaikki toisen lempikirjat. Mutta näistä emme järjestäjinä pidä sentään kirjaa! Emmekä muutenkaan rajaa tapahtumaa vain niille, jotka haaveilevat yhteisestä kirjahyllystä tai kirjallista kävelyretkistä Aurajoen rannalla. Treffit on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat messupäivän päätteeksi laittaa lempikirjansa kiertoon ja kohdata toisia lukijoita. Vastata toisen kysymyksiin, tulla nähdyksi. Sellaista on hälyssä liian vähän, sellaista on etuoikeus olla järjestämässä.

Anna-Riikka Carlson
WSOY Kotimainen kaunokirjallisuus