Turun Messukeskus

Kustannustuki 6 on elinehto tapahtumatoiminnan jatkumiselle

Kustannustuen lakkauttaminen ajaisi messutalot ahdinkoon. Koronatilanteen huonontuminen ja koronapassin viivästynyt käyttöönotto syksyllä ovat vaikeuttaneet huomattavasti suomalaisen messualan tilannetta. Maamme messutalot ovat erittäin huolissaan tiedosta, että kustannustuki alalle aiotaan lopettaa.

Satavuotisen historiansa rankimmasta kriisistä messuala on selvinnyt ilman konkurssiaaltoa pinnistellen muun muassa kustannustuen turvin. Säilyäkseen toimintakykyisenä messu- ja tapahtuma-ala tarvitsee ehdottomasti kustannustuki viiden jatkoksi kustannustuki kuuden tukikuukausille loka-tammikuu. Samalla tukikattoa tulisi nostaa 10 miljoonaan euroon.

Messujärjestäjien kiinteät kulut ovat kovat ja peruuntuvista ja siirtyvistä tapahtumista johtuneiden kustannusten määrä on suuri. Koko syksyn jatkunut epävarmuus ja koronapassilainsäädännön hitaus ovat vaikuttaneet messualan uudelleenkäynnistymiseen syksyllä 2021 vahvasti. Kävijämäärät olivat noin 50 prosenttia ja näytteilleasettajamäärät noin 70 prosenttia vuoden 2019 toteutumista. Tapahtumien toteutuskulut olivat kuitenkin vastaavat kuin aiemmin. Messujen järjestäminen on pitkäjänteistä työtä ja iso osa tapahtumien kustannuksista toteutuu ennen tapahtuman järjestämistä.

Maamme messukeskusten ovet olivat pandemian takia säpissä yli vuoden – henkilökuntaa on jouduttu lomauttamaan ja irtisanomaan. Messuammattilaisia on lähtenyt kriisissä olevalta tapahtuma-alalta vakaampiin töihin. Tapahtumatoimialalle tarvitaankin oma erityinen työllistämispaketti, jotta saadaan elinkeino pyörimään jatkossakin.

Messuilla on kokoaan suurempi vaikutus alueensa elinkeinoelämään ja työllisyyteen. Taloustutkimuksen selvitys osoittaa, että messutoiminnan pysähdys pandemiavuonna 2020 leikkasi 80 prosenttia messujen ympäristölleen tuomista tulo- ja työllisyysvaikutuksista. Euroissa pudotusta edellisvuoteen on liki puoli miljardia. On siis koko yhteiskunnan etu, että messutoiminta saadaan taas pyörimään täysimittaisesti.

Suomen messualan kovimmat kilpailijamaat Ruotsi ja Tanska ovat jatkaneet tapahtuma-alan yritystukia maaliskuun 2022 loppuun saakka.

Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry ehdottaa seuraavia toimenpiteitä:
– kustannustuelle tarvitaan jatkoa, kustannustuki 6 valmistelu on aloitettava
– kustannustukea on jatkettava 31.8.2022 asti
– tukikatto tulee nostaa ja sen tulee olla vähintään 10M€
– erityinen työllistämispaketti tapahtuma-alalle

Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry kattaa ammattimaisen messujärjestämisen Suomessa. Jäseniä ovat Suomen Messut Osuuskunta, Tampereen Messut Oy, Turun Messukeskus Oy, Lahden Messut, Jyväskylän Messut Oy, Pohjois-Suomen Messut ry., Pohjanmaan Expo Oy, Suomen Asuntomessut Osuuskunta, Mediapro Messut Oy, Riihimäen Messut Oy ja KPK Events. Messut ja muut messukeskuksissa järjestetyt tapahtumat toivat Suomessa vuonna 2019 järjestämispaikkakunnilleen yli puolen miljardin euron tulovirran (Taloustutkimus 4/2021). Normaalivuosina eri puolilla Suomea järjestetään vuosittain noin 150 erilaista messutapahtumaa ja niihin osallistuu yli 1,5 miljoonaa kävijää. |www.messutsuomessa.fi

Lisätietoja: Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry, puheenjohtaja Marja Pekkanen, marja.pekkanen@turunmessukeskus.fi, puh. 040 545 7766