Turun Messukeskus

Turun Kirjamessujen ohjelma on julkaistu – esiintyjiä yli 500

Turun Kirjamessujen ohjelma on julkaistu. Kolmen päivän aikana 29.9.–1.10. messuilla nähdään noin 300 ohjelmanumeroa. Turun Messukeskukseen kokoontuvat kirjallisuuden kuumimmat nimet ja laaja joukko tunnettuja yhteiskunnallisia keskustelijoita. Kirjamessujen ohjelmassa tartutaan väkevästi aiheisiin, joista Suomi ja maailma puhuvat juuri nyt. Poikkitaiteellisena teemana on tänä vuonna tanssi.

Kirjamessuviikonloppuna ohjelmaa nähdään seitsemällä eri lavalla. Lavalle nousevat kotimaisen kirjallisuuden päivänpolttavimmat nimet, kuten syksyllä uuden teoksensa julkaisevat Sirpa Kähkönen, Kjell Westö, Stella Harasek, Merete Mazzarella, Petri Tamminen, Silvia Hosseini, Anna Kortelainen, Katja Kettu, Hanna Weselius ja Antti Nylén.

Kirjamessuilla esiintyvät myös mm. Harry Salmenniemi, Kaari Utrio, Anneli Kanto, Dess Terentjeva, Roman Schatz, Ann-Christin Antell, Susanna Hast, Minna Rytisalo, Juha Hurme ja Enni Mustonen.

Dekkaristitähdistä messuilla nähdään mm. Satu Rämö, Leena Lehtolainen, Arttu Tuominen ja Reijo Mäki. Muistelma- ja elämäkertateosten tiimoilta messuilla ovat puhumassa mm. Jenni Haukio, Risto Isomäki, Panu Rajala, Katri Helena, Markku Aro, Meiju Suvas ja The 69 Eyes -yhtyeen jäsenet. 

 

Kansainvälisiä vieraita etenkin Virosta

Kirjamessuille saapuu myös kansainvälisiä kirjailijoita. Erityisen hyvin edustettuna on Viro kuudella kirjailijallaan: Kai Aareleid, Elo Viiding, Tiit Aleksejev, Mudlum, Paavo Matsin sekä Mart Kivastik. Pääsemme tapaamaan myös Kiinan Shandongissa syntyneen Shen Yangin, jonka teos Enemmän kuin yksi lapsi kertoo Kiinan yhden lapsen politiikasta ja antaa äänen maan miljoonille laittomille lapsille. Kansainvälisiä vieraita saapuu lisäksi Portugalista, Liettuasta ja Islannista.

 

Yhteiskunnallisia keskusteluja päivänpolttavista aiheista – mukana myös presidenttiehdokkaita

Turun Kirjamessut on merkittävä areena ajankohtaisille yhteiskunnallisille keskusteluille. ”Kirjamessuilla sanoitetaan tätä päivää”, korostaa kirjailija ja ohjelmajohtaja Vilja-Tuulia Huotarinen.

KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen vetää messuilla kaksi paneelikeskustelua. Miten ajatella paremmin? -paneelissa puidaan luovuutta ja politiikkaa ja kysytään, mitä kirjallisuus, kulttuuri ja taide opettavat meille yhteiskunnasta. Onko taiteella itseisarvo? -paneelissa pohditaan taiteen merkitystä ja taiteesta pakahtumista. Paneelikeskusteluihin osallistuu joukko tunnettuja puhujia, mm. kirjailija Suvi Auvinen, taloustieteilijä Sixten Korkman, piispa Mari Leppänen ja psykoterapeutti Maaret Kallio.

Messuviikonlopun aikana painavia keskusteluja käydään myös rasismista, barbie-huumasta ja naiskuvista, eläinten oikeuksista, taiteellisesta ilmaisunvapaudesta, tekoälystä, ympäristökriisistä, peliteollisuudesta, identiteeteistä ja kielen vallasta. Lavalla nähdään mm. Koko Hubara, Juha Kauppinen, Laura Lindstedt, Ville-Juhani Sutinen, Sara Melleri, Pekka Sauri, Elisa Aaltola ja Anja Snellman.

Presidenttiehdokkaista messuesiintymisensä ovat varmistaneet Mika Aaltola, Pekka Haavisto ja Olli Rehn. He kertovat elämänsä vaikuttavimmista kirjoista.

Auditoriossa nähdään messulauantaina ainutlaatuinen kohtaaminen, kun suomalaisen tanssin ikonit Jorma Uotinen ja Tero Saarinen keskustelevat elämästä ja tanssista.

 

Yksi lava täynnä lapsille suunnattua ohjelmaa

 Kirjamessujen Seita-lava täyttyy joka päivä lapsille suunnatusta ohjelmasta. Pikkuli-kirjoista tuttu Pikkuli-lintu tanssittaa kävijöitä perjantaina ja lauantaina. Viikonlopun aikana lavalla vierailevat myös Supermarsu, Tatu ja Patu sekä supersuositut tubettajasiskokset Elina ja Sofia. Turkulainen Lola Odusoga kertoo ensimmäisestä lastenkirjastaan Lolan suuri salaisuus.

Moni Seita-lavan ohjelma on osallistava: tanssimisen lisäksi lapset pääsevät esimerkiksi ompelemaan unilelulleen taikaviitan, ratkomaan huippusalaisia mysteereitä ja puhaltamaan saippuakuplia. Seita-lavan lauantai päättyy Juha Itkosen tähdittämään Ysäridiskoon, joka on suunnattu erityisesti varttuneemmalle väelle.

 

Turun Ruoka- ja Viinimessut samalla lipulla

Samaan aikaan Turun Kirjamessujen kanssa järjestetään myös Ruoka- ja Viinimessut. Tapahtuma yhdistää herkullisen ruoan ja juoman sekä kohtaamiset alan ihmisten ja harrastajien välillä.

Perjantaina 29.9. messuilla kokataan kokkikisan voitosta: kilpailijat loihtivat kilpailuannoksensa tuomariston arvioitavaksi ja päivän päätteeksi kruunataan vuoden 2023 ruokamessukokki. Kilpailuun osallistuu kolme ravintola-alan ammattioppilaitosta.

Lauantaina 30.9 ja sunnuntaina 1.10 Ruoka- ja Viinimessujen ohjelmalavaa isännöivät keittiömestarit Petteri Luoto ja Antti Vahtera yhdessä vieraidensa kanssa. Lauantaina 30.9. viinialueella on pidennetty aukioloaika klo 20 asti. 

Turun Kirjamessut järjestetään 29.9.–1.10.2023 Turun Messukeskuksessa. Kirjamessujen ohjelma on kokonaisuudessaan luettavissa messujen kotisivuilla osoitteessa www.kirjamessut.fi. Liput edullisemmin verkkokaupasta: https://liput.messukeskus.fi/

 

Akkreditoidu ennakkoon Turun Kirja- ja Ruokamessuille: https://www.turunmessukeskus.fi/medialle/akkreditointi/

 


Facebook: www.facebook.com/turunkirjamessut  
Instagram: @turunkirjamessut

#turunkirjamessut

 

 

Yhteyshenkilöt


Vilja-Tuulia Huotarinen

Ohjelmajohtaja

Turun Kirjamessut

Puh: 0504662077

vilja-tuulia.huotarinen@turunmessukeskus.fi

 

Marja Pekkanen

Toimitusjohtaja

Turun Messukeskus

Puh: 0405457766

marja.pekkanen@turunmessukeskus.fi

 

Maisku Myllymäki

Tiedottaja

Turun Kirjamessut

maisku.myllymaki@turunmessukeskus.fi